Det blev slutligen justitieminister Beatrice Ask som räddade den nedläggningshotade Ekobrottsmyndigheten (EBM).
Lycka på Ekobrotts- myndigheten

Mest läst i kategorin
– Remissvaren inte gav tillräckligt tunga skäl för nedläggning av EBM, säger hon till Dagens Nyheter.
Den 31 januari i år lämnade lagmannen Barbro Thorblad in en rapport där hon ville att EBM skulle läggas ner redan den 1 januari 2008. Sammanlagt fick 42 remissinstanser möjlighet att lämna synpunkter på Barbro Thorblads förslag.
Främst har Finansinspektionen och Skatteverket varit kritisk till nedläggningen. Bland dem som har tillstyrkt nedläggning finns de flesta tingsrätter, Säpo och åklagarmyndigheten. Hovrätten ansåg att långa utredningstider i samband med ekonomisk brottslighet har fört med sig åtskilliga problem vid domstolsprövningar.
Barbro Thorblad ansåg i sin rapport att ansvaret för ekobrottsbekämpningen i stället skulle föras över till polisen och åklagarmyndigheten. Det skulle ge ökad effektivitet och flexibilitet. Skälet var att slippa två parallella organisationer: åklagarmyndigheten och EBM, som också är en åklagarmyndighet.
Hon slog också ner på att Ekobrottsmyndigheten bara finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. EBM har dessutom sex utredningsfilialer i södra Sverige och Mellansverige.
– Vi kan nog räkna med förändringar i organisationen för att kunna täcka landet bättre, säger presschef Eva-Lisa Lennstrand till Realtid.se.
Med all säkerhet har den omfattande insiderhärvan gett ett rejält stöd åt EBM:s fortlevnad. Finansmarknadsminister Mats Odell var tidigt ute med att berömma EBM. Totalt omfattas nu åtta personer i den stora insiderhärvan. De inblandade tros ha tjänat över 100 miljoner kronor på olagliga så kallade insideraffärer.
– Vi är självklart mycket glada för att få vara kvar. Vi har nu också metoder som gör att vi kan jobba mer effektivt, säger Eva-Lisa Lennstrand.