Det börjar ljusna för en neutronanläggning i Lund.
Lund allt närmare mijardsatsning
Mest läst i kategorin
– Fler och fler länder framstår Lund som det självklara alternativet, säger professor Colin Carlile, föreståndare för ESS Scandinavias sekretariat, till Sydsvenskan.
Colin Carlile och Allan Larsson, styrelseordförande för Lunds universitet, har nyligen besökt minst femton europeiska länders utbildnings- och forskningsdepartement, uppger Sydsvenskan.
Uppdraget har varit att skapa en allians av länder som är för att neutronanläggningen placeras i Lund.
För att de olika departementen ska få en bild av vad de andra länderna vill ha ut av anläggningen träffas i dag 38 representanter på en rundabordskonferens i Köpenhamn.
I morgon fortsätter konferensen i Lund.
Hundratals forskare och cirka 20 laboratorier i Europa har i flera år planerat för en ny anläggning som skulle innebära ett stort steg framåt inom en rad olika forskningsområden.
Med hjälp av en neutronkälla kan forskarna studera olika material och förlopp på en detaljnivå som aldrig tidigare varit möjlig.
ESS, European Spallation Source, är ett europeiskt samarbetsprojekt där de nationer som vill vara med sluter avtal med varandra om att bygga och driva anläggningen. Alla deltagande länder kommer också att finansiera projektet.
I dagsläget står striden främst mellan Skandinavien, Storbritannien, Ungern och Spanien. Ett konsortium bestående av universitet, högskolor och forskningsinstutioner i Sverige, Danmark och Norge (ESS Scandinavia) har föreslagit att ESS ska placeras i Lund.
För Lunds del betyder det förhoppningar om 600 nya arbetstillfällen och en investering på runt 15 miljarder kronor. Sverige har lovat att stå för 30 procent om anläggningen hamnar i Lund. Men det finns också en uttalad oro för vad stora mängder kvicksilver i anläggningen kan innebära för risker.
Årligen skulle anläggningen också dra till sig cirka 6.000 forskare från andra länder under kortare eller längre perioder. Tanken är att anläggningen ska börja byggas år 2010 för att bli klar 2017.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.