Realtid

London snappar upp svenska talanger

administrator
administrator
Uppdaterad: 02 juli 2007Publicerad: 02 juli 2007

Just nu är svenskt mode hett i London, speciellt jeans, med varumärken som Cheap Monday, Acne jeans och Nudie jeans...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

London Men nu har också individuella svenska modeskapare visat framfötterna i modemetropolen. Designduon Jojo & Malou och Patrik Söderstam har designat åt klädjätten Topshop medan Daniel Ivarsson har skapat en kollektion åt Diesel. Nu jobbar han för Allsaints, ett relativt nytt varumärke under stark uppgång.

– Sverige har alltid varit känt för möbler men nu växer uppmärksamheten. Svensk design sprider sig, trots den väldiga konkurrensen, säger Ivarsson till Realtid.se.

Svenska modeskapare är på stark frammarsch. Och den gemensamma nämnaren är engelska universitet. Många av de framgångsrika Londonsvenskarna har studerat vid Central Saint Martins (CSM) College of Art & Design, Middlesex, Ravensbourne och Westminster universiteten.

– Svenska modestudenter arbetar hårt, har hög arbetsmoral och är talangfulla. De har lätt att fokusera på kommersiellt mode och vet vad för slags kläder folk vill ha, säger Willie Walters, kursansvarig på CSM.

I London får svenska designstudenter chans att utvecklas och visa en oräddhet i sitt skapande. Dessutom kan de ta del av den internationella modescenen. Storstaden ger med andra ord ett bestående intryck, som färgar av sig.

– Vad man än skapar så tar man intryck av omgivningen och bor man i storstaden London, med sina olika kulturer och klasskillnader, så påverkas man av det. Detta finns ju inte på samma sätt i Sverige, säger Cecilia Langemar. Hon har studerat på CSM men nu undervisar hon i mode på Winchester universitetet och designar accessoarer för Labour of Love.

– Det udda modet i London är bra för den yngre generationen av modeskapare. Man får visa sin kreativitet på ett annat sätt här. Det är mer konservativt i Sverige, säger Anna-Karin Forsgren, som nyligen avslutat en 3-årig designutbildning.

Hennes svenska kurskamrat, Linn Florentinsson-Holm, arbetar numera för Husam El Odeh, en smyckedesigner, i London.

ANNONS

– London är ett stort modecentrum där man kan få många kontakter. Och det är ett bra ställe att jobba upp sig på, säger Florentinsson-Holm.

Vissa modeskapare anser att H&M har banat väg för svenska framgångar i modemetropolen. Men svenska Ann-Sofie Back viftar bort H&M:s bedrifter.

– Sluta blanda ihop H&M:s high street mode med varumärken som Filippa K, och med designers som jag själv. Det är en otrolig skillnad och har inget gemensamt, säger Back, som säljer sin kollektion på Selfridges, Browns och Pineal Eye eftersom de är de “bästa butikerna” i London.

Fastän high street mode inte imponerar på Back, så är det en mångmiljonindustri. Och med Topshop i spetsen har de nu tagit sig an catwalken på London Fashion Week, vilket inte ses med blida ögon av vissa modeskapare.

High street kedjor har ofta anklagats för att bara kopiera haute couture. Det kanske stämmer för vissa men Topshop har en stor grupp egna modeskapare som utvecklar märket. Och det finns rum för fler.

– De är alltid intresserade av nya talanger och det finns många nya svenska modeskapare i London. Vi började till exempel vårt samarbete med Topshop under förra året, då vi designade en kollektion som är väldigt söt och flickaktig med mycket tryck, berättar Jojo & Malou.

– London är en väldigt inspirerande stad och alla är individuella. Blandningen av det traditionella Sverige och knäppa London har lyckats väldigt bra för oss.

Nu har kändisar som Sophie Ellis-Bextor, Amy Winehouse och Rod Stewarts dotter, Ruby, fått upp ögonen för den svenska designduon, vilket bådar gott för framtiden.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS