Förhoppningsbolaget dömer ut egna tekniken bara månader efter senaste nyemissionen.
Lightlab konstaterar fiasko
Mest läst i kategorin
Lightlab har under ett stort antal år talat sig varma för den egna ljustekniken, senast vid finansieringsrundan i höstas.
”Min bedömning är nu att Bolagets har en kommersiellt attraktiv teknikplattform som inom 6–9 månader också levererar mer än 55 lumen per watt”, skrev Lightlabs vd Jan-Erik Lennefalk i ett prospekt daterat i slutet av september 2014.
Därmed skulle också intäkterna komma, enligt bolaget:
”Teknikplattformen har genom den senaste tidens framsteg, öppnat för en accelererad utveckling fram till de första licensintäkterna under 2015”.
Men på onsdagen kom beskedet att Lightlab officiellt medger att man inte klarar att nå de egna tekniska målen. Den redan hårt pressade aktien rasade med över 20 procent.
”Bolaget har efter utvärdering konstaterat att målet att nå 55 lumen per watt för det egna utvecklingsarbetet inom allmänbelysning inte har uppfyllts inom den planerade tidsramen. Huvudorsaken är svårigheter kopplade till ljuspulvrets beläggning och ljusextraktion, dvs ljuspulvrets förmåga att generera ljus när det träffas av elektroner. Bolaget har därför kommit till slutsatsen att det inte är ekonomiskt försvarbart att på egen hand fortsätta arbetet på detta område”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Beskedet innebär att Lightlab därmed inte kommer att klara av att få fram en komplett belysningsplattform som kan licensieras ut till tillverkare.
Bolaget ska istället väsentligt minska kostnadsmassan och fokusera på de samarbeten som inletts med Wallenius Water om utvecklingen av en UV-lampa för vattenrening samt fortsatta utveckla lamptekniken i samarbete med Nanyang Technological University i Singapore.
Vd Jan-Erik Lennefalk lämnar samtidigt posten med omedelbar verkan.
Lightlabs teknikfiasko är ett tungt besked för Östersjöstiftelsen som stöttat bolaget med finansiering sedan 2007 och i dagsläget äger 28,2 procent av aktierna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.