Ken Lennaárds avslöjades med att fuska rejält i poker. Allt det där skadade Pokerförbundet som han grundade. Nu är han ute i kylan. Realtid.se har pratat med hans forna partners.
Lennaárds pokerhaveri

Mest läst i kategorin
Ken Lennaárds pokerkarriär började dala förra vintern, när han erkände att han fuskat tidigare i sin karriär.
Som Aftonbladets pokerkrönikör, ordförande i Svenska Pokerförbundet och Svenska Spels ansikte utåt, var Ken Lennaárd den kanske mest inflytelserika pokerspelaren i Sverige.
Ken startade Svenska pokerförbundet för tre år sen med syftet att popularisera och göra spelet seriöst, något han lyckades väl med.
Problemen för Ken startade förra vintern, när han i sin egen krönika i Aftonbladet, erkände att han fuskat genom att lära sig olika korttrick och hur man blandar falskt.
Girigheten hade tagit överhanden och han blev påkommen med att fuska. Något han påstår sig blivit tacksam över.
– Paradoxalt nog var det en av de bästa saker som hänt i hela min pokerkarriär. Det var en smärta, men fantastisk lektion för livet, skrev Ken Lennaárd i Aftonbladet.
Ryktesspridningen om fusket ökade stort efter Kens erkännande. I somras spreds rykten om att Ken flera år tidigare hade försökt lura den svenska pokereliten.
Enligt rykten från en känd rysk falskspelare skulle pokereliten luras till Kens föräldrars hotell Ta Inn i Sköndal, söder om Stockholm.
Ryssen påstod att Ken hade riggat ett spelrum med dolda mikrofoner, kameror och märkta spelkort. Informationen från kameror skulle sammanställas och vidarebefordras till Ken. För att locka till sig den svenska pokereliten skulle en amerikansk miljardär, novis inom poker, delta.
– Det låter som en dålig film. Jag känner inte till något liknande, säger Leif Klingemo, tidigare sekreterare i Svenska Pokerförbundet, till Realtid.se.
Ken Lennaárd har erkänt på olika pokersajter att han talat med ryssen och var medveten om dennes planer, men att han sedan avstyrde det hela.
Bakgrunden till falskspelet på hotellet, kom från dåliga affärer Ken gjort tillsammans med en
pokerässet Martin de Knijff.
– Saker och ting eskalerade och vi gjorde dåliga saker mot varandra, skrev Ken Lennaárd på Pokerpuls.se.
När konflikten var som djupast fick Ken kontakt med ryssen som erbjöd honom lockande hämndplaner mot den svenske spelaren. Ken berättar att han till en början fann planerna spännande, men avstyrde det hela innan de sattes i verket.
Ken avslutar sitt försvarsbrev med att säga att ingenting hände och att ingen kom till skada. ”Den svenske pokerspelaren och jag är numera vänner”, skriver han.
Pokerproffset Joakim Geigert har låtit de inblandade pokerproffsen tala ut om det planerade falskspelet. Pokerproffsen är mycket upprörda och säger att det var en tillfällighet att de inte deltog. De var upptagna med poker-SM på spelklubben Kortoxen i centrala Stockholm.
– Både Ken och de drabbade vet att han är skyldig till 100 procent. Finns ingen liknande skandal inom pokern, säger en källa till Realtid.se.
– Om Ken är skyldig till uppsåtet vet han bara själv. I övrigt inga kommentarer, säger Joakim Geigert, som driver pokercommunityt Prosharks.com.
Svenska pokerförbundet har konfronterat Ken Lennaárd med uppgifterna om falskspel. Han har erkänt till förbundet att syftet med falskspelet var en hämnd på en tidigare affärspartner. Pokerförbundets styrelse nöjde sig med svaret och ställde sig bakom Ken.
Efter förbundets beslut krävde medlemmarna att hela styrelsen skulle avgå och ett extra medlemsmöte inkallades.
Ken Lennaárd föregick kritiken på medlemsmötet genom att omedelbart avsäga sig ordförandeposten.
– Min uppfattning är att så länge inget är bevisat så ska man inte döma någon. Dock så fann jag det olämpligt för Ken att sitta kvar med så pass allvarliga rykten, säger Peder Månsson, ordförande i Svenska Pokerförbundet, till Realtid.se.
”Frågetecknen efter mötet var lika många som kvällen före, om inte fler. Frågan är om detta någonsin kommer att bli utrett eller om sanningen kommer att komma fram”, refererar 24h pokernnews.com från medlemsmötet.
Några veckor efter avhoppet från Pokerförbundet lämnade Ken även sitt arbete som konsult för Svenska spel. Rykten säger att han tvingades sluta på grund av misstanken om fusk, men det tillbakavisas av Svenska spel.
– Nej, det var inte skälet. Ken var i ett lanseringsskede viktig för oss. När vi sedan gick in i ett skede som etablerad marknadsledare inom nätpoker i Sverige, satsade vi på ett nytt ansikte. Ken Lennaárd ville dessutom själv söka sig vidare till nya projekt och samarbetet avslutades i samförstånd, säger Andreas Jansson, informationschef på Svenska spel, till Realtid.se.
För en månad sedan skrev Ken Lennaárd i en krönika i Aftonbladet, att livet som professionell pokerspelare var över och att han egentligen inte var intresserad av pengar. Krönikan bar en sorglig ton och Ken konstaterade att trots vinsterna blir ett liv med poker ofta tragiskt.
– Om man flera dygn i sträck lever på några få kvadratmeter, spelar poker, äter, sover och spelar poker igen så blir man till slut trasig i själen.
Men hur har det svenska pokerspelet påverkats av fuskanklagelserna och misstankarna om insiderbrott?
Statliga Svenska spel tror inte att trovärdigheten minskar för företaget.
– Misstankarna mot honom väcktes sex månader efter att vi avslutat vårt samarbete. Ken Lennaárd är bevisligen en mycket skicklig och kompetent pokerspelare, vilket han också kontrakterades för, säger Andreas Jansson.
Pokerförbundet anser däremot att Kens agerande skadar spelet.
– Självklart skadar det pokern när en löpsedel säger något negativt om något pokerproffs . I synnerhet när det gäller Ken som länge varit ”Mr Poker” i Sverige, säger Peder Månsson.
Peter Karlsson
frilansjournalist
Katarina Larsson
frilansjournalist
Fotnot: Skatteverket har under flera år specialgranskat både nät pokerbolagen och professionella spelare. 2005 blev 10 stycken spelare upptaxerade med miljonbelopp, en av dessa var med och startade Svenska pokerförbundet.