I helgen skärptes kraven på bankerna. Ett beslut som välkomnas av finansministern.
"Lägre vinst för bankerna"
Mest läst i kategorin
De svenska bankernas lönsamhet kommer att minska efter beslutet om att öka kraven på bankernas kapitaltäckning, säger finansminister Anders Borg för TT.
I helgen enades centralbankschefer och cheferna för finansmyndigheterna i 27 länder om att skärpa kraven på bankernas kapitaltäckning.
– Vi välkomnar beslutet som stramar upp hela regelverket. Det är en fördel för Sverige om vi ligger i framkant i tillämpningen av beslutet, säger Borg.
Beslutet tvingar bankerna att fondera medel för att möta framtida finanskriser. Det ställs också större krav på hur bankerna får använda sina vinster. En poäng med de skärpta reglerna är, enligt finansministern, att de svenska bankerna blir mindre benägna att ta risker.
De skärpta kraven på kapitaltäckning får inga större konsekvenser för den enskilde svensken, menar Anders Borg.
Helgens beslut i Basel sätter punkt för en avgörande del av en tvåårig process, där företrädare för centralbanker och finansmyndigheter runt om i världen mejslat fram nya krav på kapital och likviditet i banksektorn.
– De svenska bankerna är välkapitaliserade. Så effekterna för svenska banker blir avsevärt mindre än vad de blir för banker i andra länder, säger Jonas Niemeyer, ekonom på Riksbanken, som har suttit med på många av mötena om de nya reglerna nere i Schweiz.
TT: Kan det driva upp priset på banklån?
– Jag kan inte utesluta att det blir något. Men jag tror inte att det blir så stora effekter. De svenska bankerna uppfyller redan de krav som ställs, säger Jonas Niemeyer.
– Kapital är en dyr form av finansiering. Så någonstans blir det en kostnad som banken måste ta ut. Men jag vill inte överdriva effekterna på svenska banker.
Banker som behöver öka på den typ av eget kapital som Basel III-reglerna tar sikte på, det äkta egna kapitalet, har i princip två vägar att gå. Antingen vänder man sig till ägarna och marknaden med en nyemission. Eller så väljer man att inte dela ut fullt så mycket till ägarna för att i stället skapa mer ackumulerad vinst.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.