Realtid

Kustjägare sadlade om till spritbolag

administrator
administrator
Uppdaterad: 21 nov. 2007Publicerad: 21 nov. 2007

Robert Krook, tidigare legendariskt befäl hos kustjägarna, är i dag chef för human resources på världens största spritföretag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi är väldigt anglosaxiska i vår organisation, säger han till Realtid.se, som träffar honom på Stockholmskontoret.

Robert Krook är på resande fot fyra dagar i veckan för att jobba med ledningsgrupper i organisationen och optimera deras arbete. Huvudkontoret ligger i London. Diageo har totalt 25.000 anställda runt om i världen.

Det var i mitten av 1990-talet som han klippte banden med kustjägarna. Under tolv år hade han som yrkesofficer drillat åtskilliga machostinna rekryter. De utsattes för hård fysisk och psykisk press. Personer vittnar med respekt om hans hårdhet i sin befälsföring.

Känner du igen dig i den här bilden?

– (Skratt!), det känns avlägset. Men än i dag kan jag titta tillbaka med glädje på den tiden som var mycket utvecklande för mig som person.

Trots att åren har gått finns musklerna fortfarande där även om flåset har minskat något.

– Jag började träna redan som 13-åring sex dagar i veckan. Nu brukar jag vara ute och löpträna, men det blir inte lika mycket som förr. Spelar också golf där en runda faktiskt kan vara jobbig även om folk inte tror det.

Varför slutade du på kustjägarna?

ANNONS

– Privat hade jag ett brinnande it-intresse. På så vis blev jag konsult i mediabranschen på Laufman & Co i Stockholm. Allerskoncernen var en av kunderna som fick hjälp med att gå över till digital desktop publishing, säger Robert Krook.

Det måste varit en helt annan värld för dig!

– Mycket av arbetet i det civila påminner om ledarskapet i det militära. Det handlar om att ha förmåga att utbilda, leda och få med sig folk. Egentligen är det är ingen större skillnad på att handskas med produktionsflöden i företag jämfört med att planera en militär aktivitet.

Men det måste ändå ha varit en skillnad att leda folk i det civila?

– Allt var väldigt hierarkiskt på kustjägarna. Det civila livet blev en enorm omställning för mig till att börja med. Jag var van vid att order och direktiv inte ifrågasattes. Men jag lärde mig snabbt att bygga upp argument för att få människor med mig.

Har din ledarstil från kustjägarna gått snett någon gång?

– Jo, ibland har det varit som att färdas över stock och sten. När det gått snett har jag bett om ursäkt. Men yrkesmilitärer är lyhörda och vet vilken impact chefsrollen har på människan.

År 2001 anställdes han på Diageo Norden. Bolaget hade köpt upp ett antal andra företag. Det behövdes en person som kunde knyta samman olika företagskulturer i verksamheten.

ANNONS

– Det var en tuff tid. I Norden växte bolaget under 2003 med 50 procent. På toppen av det ytterligare med 30 procent året efter. Samtidigt drog vi ner på antalet anställda.

Vad berodde uppgången på?

– Det var lanseringen av Smirnoff Ice som slog väldigt bra på marknaden.

Diageos personalpolitik genomsyras av human resources.

– Strategisk HR är till för att frigöra potential hos de anställda. Varje anställd har ett tydligt mål i arbetsuppgifterna. De följs sedan upp. Allt är väldigt målstyrt i bolaget. Finns det brister i personen följs det upp med vidareutbildning eller andra utvecklingsplaner. De som överlevererar i arbetsinsats får ytterligare förstärkning av oss. I Sverige där man är van med att inte sticka ut är den här ledarmetodiken hyfsad outvecklad jämfört med övriga Europa.

Hur snabbt kan du bedöma om en person är rätt för företaget?

– En timmes samtal brukar räcka för att jag ska få en hygglig bild om personen matchar kulturen i vårt bolag.

Vilka egenskaper behövs för att bli en bra chef, anser du?

ANNONS

– Vem som helst kan läsa sig till att bli chef. Men för att bli en bra chef krävs också energi och driv som ska smitta av sig på andra människor. Man ska också vara väldigt intresserad av sitt arbete för att få med sig människorna. Det krävs också en mognad hos en bra chef.

Hur ser din egen utveckling ut?

– Jag var 30 år när jag övergav det militära. Tidigare handlade det om att förverkliga sig själv. Nu har jag vidgat perspektivet på livet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]