Stockholmsbörsens mindre konkurrent NGM har rasat med över 20 procent hittills i år och aktiehandeln har halverats.
Kursras på NGM-börsen
Mest läst i kategorin
Vd Ulf Cederin vill nu säkra intäkterna genom att starta handel i Ericsson och andra börsjättar.
I fjol utklassade NGM storebror Stockholmsbörsen med en samlad uppgång på hela 41 procent. Men i det bistra börsklimat som rått hittills i år har det inte gått lika bra. På fredagsförmiddagen hade NGM-index fallit med nästan 23 procent från årsskiftet, samtidigt som Stockholmsbörsen hade backat med 5 procent.
Enligt Ulf Cederin, vd i ägarbolaget NGM Holding, är huvudskälet till raset att ett fåtal aktier med hög omsättning, däribland det skandalomsusade företaget TMGI, har fallit kraftigt.
Men, tillägger han, det är också så att svängningarna på NGM generellt är större eftersom bolagen överlag är mindre än på Stockholmsbörsen.
– Jag vill betona att all handel i mindre bolag innebär en väldigt hög risk, säger Cederin till TT.
NGM-börsens index är också mycket känsligare för förändringar i enskilda bolag än Stockholmsbörsens. I slutet av oktober handlades 45 bolag på NGM:s huvudlista. Men bolaget är i full färd med att expandera och sedan en tid bedriver NGM även värdepappershandel i Norge och Finland.
– När vi har 150-200 bolag inom kanske ett par år då blir ju det här indexet, givetvis både på uppsidan och nedsidan, något trögare.
Att aktieomsättningen på NGM-börsen har fallit så pass kraftigt, fram till oktober hade den halverats jämfört med motsvarande period 2006 till sex miljarder kronor, beror enligt Cederin till stor del på förlusten av PA Resources. Det bland småsparare mycket populära olje- och gasbolaget hoppade i fjol över till Stockholmsbörsen.
NGM sätter nu stort hopp till det nya EU-regelverket Mifid som innebär ökad konkurrens på värdepappersmarknaden. Reglerna innebär att aktier noterade på börser i exempelvis London, Frankfurt eller Stockholm kan handlas någon helt annanstans.
Redan under första halvåret 2008 räknar NGM med att kunna erbjuda handel i börsjättar som Ericsson, Carlsberg och Statoil.
– Lyckas vi där med ett fåtal bolag, och får in lite volym, då kommer vår omsättning att öka. Då är det bingo för oss, säger Ulf Cederin.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.