Välkommen till denna första analys av valutor, där vi i dag tar upp EUR/USD och USD/SEK Andra valutarelationer vi kommer att analyseras framöver är EUR/SEK, USD/JPY.
Kronan rekordstark mot dollarn
Mest läst i kategorin
Efter analyserna kommer jag även att ta upp Bull & Bear certifikat med en hävstång på 2 och 3 gånger prisrörelsen i underliggande valuta.
Det krävs att du som läsare har satt dig in i vad handel med certifikat innebär och de risker som finns med handel av certifikat.
De utställande bankerna och fondkommissionärerna har bra information på sina hemsidor, som jag rekommenderar att du tar del av och skapar dig en kunskap om och erfarenhet av vad det innebär att handla med certifikat.
Som ett led att öka kunskapen kring handel med certifikat kommer vi att genomföra en utbildning/kurs i ämnet den 16 mars i Göteborg och den 13 april i Stockholm.
Vi kommer att ta ut en kostnad för detta, där de som är minst 3- månaders prenumeranter på denna valutatjänst kommer att erbjudas en rabatt på kursavgiften.
Analys EUR/USD
EUR/USD (1,358) är på väg uppåt sedan vändningen vid 1,286 dollar den 10 december. Trenden står inför ett avgörande då vi fått in 1,386 dollar den 2 februari. För att trenden ska vara intakt krävs nu att relationen tar sig över 1,368 dollar för att visa att en fortsättning uppåt är aktuell.
Toppen den 4 november 2010 vid 1,428 dollar är nu vår viktigaste nivå att bevaka och då när det gäller en eventuell lägre topp.
Skulle vi få en lägre topp bekräftad framöver får vi inrikta oss på en tillfällig nedgång under en tid. Vi har redan en lägre topp den 2 februari vid 1,386 dollar och det är denna som nu måste brytas innan marknaden bekräftar en lägre topp.
Bilden är tu-delad för tillfället, då de tekniska indikatorerna visar på en positiv trend om vi ser till de vecko- och månadsbaserade indikatorerna. Dessa har varit på väg uppåt en tid och ger därmed en förstärkt bild av en fortsättning uppåt på sikt. Inom ramen för en sådan uppgång finns en tillfällig rekyl och det är den vi nu bevakar.
När det gäller tekniska indikatorer använder jag mig av flera mometumindikatorer som jag tycker ger en mycket bra bild av utvecklingen på månads- vecko- och dagsbasis.
Av de momentumindikatorer som finns föredrar jag att jobba med Stochastic Slow, som jag tycker ger mig mycket bra information om den kommande utvecklingen.
Jag vill redan nu poängtera att detta inte är den bästa indikatorn för alla utan den indikator som fungerar bäst för mig utifrån den vana och erfarenhet jag byggt upp under många år.
Sedan kan andra analytiker jobba med MACD, RSI eller andra momentumindikatorer och uppnå bra resultat. Det handlar mer om att lära sig och känna igen mönster i den indikator man valt att jobba med.
I grunden är det ju samma utveckling som analyseras men då mycket hänger på tolkningen är det var och ens vana som ger det bästa resultatet.
Stochasticvärden EUR/USD den 9 februari 2011
Lång sikt: Månads stochastic 59,2 och 49,2 stigande
Medellång sikt: Vecko stohastic 59,9 och 47,1 stigande
Kort sikt: Dags stochastic 59,3 och 63,4 fallande
Vi ser att de långsiktiga indikatorerna är stigande medan de kortare är fallande och därmed bekräftas en dragning nedåt EUR/USD i det korta perspektivet.
Inställningar för Stochasticindikatorn
Nedanstående värde är ”defaultvärden” i de flesta analysprogram och fungerar bra.
Inställningen är 14, alltså 14 dagar, 14 veckor, 14 månader med ett glidande medeltal på 5.
Det första angivna värdet är stochastickurvan och det andra värdet är dess glidande medeltal. Om det första värdet är högre än det andra betyder det att vi har en stigande trend omvänt gäller om första värdet är lägre.
Stochasticvärdet kan maximalt nå 100 och som minst 0. I den tekniska litteraturen beskriver man ofta ett värde över 80 som överköpt och ett värde under 20 som översålt. För egen del är jag försiktig med att använda denna beskrivning, då den lätt kan missuppfattas. Överköpt betyder inte att vi nödvändigtvis ska sälja ett innehav utan det betyder att vi haft en uppgång under en längre tid och en stark trend, speciellt om det är vecko- och månadsgraferna vi betraktar.
Glidande medeltal
Med jämna mellanrum kommer jag också att relatera till glidande medeltal, vilket i engelsk litteratur är Moving Average (MA). Jag kommer att använda MA som beteckning för glidande medeltal och det handlar då om MA 50, MA 100 och MA 200 som jag använder som standardvärden.
Många aktörer använder kortare glidande medeltal så som MA 10 och MA 20, vilket också fungerar för den som är van att hantera de kortare rörelserna. Jag kommer i huvudsak att jobba med de tre relaterade medelvärdena.
Just nu är MA 50, MA 100 och MA 200 stigande och de ligger under dagens kurs. MA 50 är den nivå som testades den 7 februari, när relationen höll vid 1,351 dollar.
Tiden
För mig är tiden den viktigaste indikatorn, när man jobbar med Behavioural Finance som börjar bli den alltmer använda benämningen för TA.
I den mån olika tidsrytmer går att identifiera är dessa No 1 vid en analys. När tiden (rytmen) är identifierad blir de andra metoderna komplement, vilka i bästa fall förstärker de signaler som tiden ger.
De korta rytmerna ger oss nu anledning att bevaka den 15 februari, då vi fick en reaktion 4 månader tidigare den 15 oktober 2010. När vi dessutom fick en topp den 14 december ökar sannolikheten för att den 14-15 februari ger en reaktion igen. Sannolikheten överväger något åt alternativet med en topp vid detta datum, men det är alltid i första hand en reaktion vi söker för att få information från marknaden.
Analys USD/SEK
USD/SEK (6,46) är långsiktigt i en fallande trend, där vi sett allt lägre noteringar sedan sommaren 2010, då vi den 8 juni fick en topp vid 8,14 kronor. Det är i första hand kronan som stärkts under denna tid.
Fram till toppen i juni 2010 hade vi fått en uppgångsperiod på 7,5 månader. Ser vi det hela långsiktigt får vi gå tillbaka till mars 2009 för att hitta toppen vid 9,33 kronor i samband med slutreaktionen uppåt under finanskrisen.
Nu ser vi hur dollarn stärkts en del mot JPY i första hand och sker detta även om den svenska kronan och delvis euron får vi räkna med att nedgången i relationen USD/SEK får en lugnare utveckling under de kommande veckorna.
Den senaste lågpunkten för USD/SEK fick vi in den 2 februari vid 6,35 kronor och det finns inget ännu som ger oss anledning att räkna med en botten mer än tillfälligt. Tidsmässigt var tiden 2-4 februari viktig för ett flertal marknader, som indikerade för en reaktion. Vi såg detta bland annat i oljepriset som satte sin senaste toppnotering den 3 februari.
Under 2009 och 2010 såg vi hur allt fler marknader samverkade i sina reaktioner och satte viktiga toppar och bottnar vid samma tidpunkt.
Jag räknar med att detta kommer att kunna fortsätta även under 2011 och det gör att vi kommer att få några tillfällen under året som alla marknader byter riktning. Det enda undantaget är obligationsmarknaden som är dopad och satt ur funktion via centralbankernas manipulation av dessa. I övrigt har vi fortsatt relativt fria marknader att agera på.
Nu har vi fått en sådan viktig punkt den 2 februari för USD/SEK, där en tillfällig motreaktion kan pågå en tid innan trenden fortsätter mot lägre nivåer.
I kommande analyser kommer jag att förmedla de olika rytmer marknaden jobbar med och visa på sambanden i ett historiskt perspektiv.
Vi måste gå tillbaka till våren 2008 för att hitta en nivå som är lägre än dagens. Det var i maj 2008 som USD/SEK noterade 5,88 kronor som lägst. Vi får se det som möjligt att nedgången kan fortsätta ned mot denna nivå ännu en gång. På vägen har vi dock en viktig nivå vid 6,00 kronor som jag vill stamma av först innan det kan bli aktuellt med lägre nivåer.
Stochastic indikatorerna
Lång sikt: Månads stochastic 7,4 och 15,8 fallande
Medellång sikt: Vecko stohastic 15,8 och 25,7 fallande
Kort sikt: Dags stochastic 25,5 och 23,6 stigande
Vi ser att indikatorerna är nere på låga nivåer och det notabla är att de månadsbaserade indikatorerna är nere på mycket låga nivåer. Detta brukar förebåda en kommande uppgång men det är långt från en uppgångssignal i dagsläget utan det krävs också en uppgångssignal. I dagsläget är det bara en förvarning till att söka positiva signaler under de kommande månaderna.
Under tiden inriktar vi oss på allt lägre nivåer i den långa trenden, som ledsagar oss.
Certifikat
BEAR USD X 3 H (83,25) var upp till 86,50 kronor i samband med att USD/SEK noterade 6,35 kronor den 2 februari. Vi ser nu en dragning nedåt där vi jobbar med stöd vid 81,00 kronor och 78,00 kronor i det att dollarn stärks en del mot kronan.
När rekylen för BEAR är klar inriktar vi oss på en fortsatt uppgång med 90,00 kronor som motstånd. Bryts denna nivå handlar det om en fortsättning till 94,00 kronor.
Du kan handla Bull & Bear certifikat via din bank eller nätmäklare. Det är ingen skillnad jämfört att handla med aktier. Avanza och Nordnet fungerar också utmärkt som handelsplats.
Under våren kommer jag att ge ett flertal kurser i teknisk analys (TA) i Göteborg 14-16 mars och Stockholm under tiden 11-13 april.
De två grundläggande kurser i TA, där varje kurs är på cirka 2 timmar, ges under eftermiddagen den 16 mars i Göteborg och eftermiddagen den 13 april i Stockholm.
Kurserna riktar sig till dig som vill lära dig mer om grunderna i TA.
Utöver de två grundläggande kurserna i TA kommer vi även ge en kurs i hur man jobbar med BULL & BEAR certifikat. Det handlar om en information/introduktion av BULL & BEAR, där vi går igenom vilka certifikat som finns. Även en analys av Brent Blend, Guld, Silver och Koppar riktar sig i första hand till dig som vill få lära dig hur certifikaten är uppbyggda och få en inblick i risk och möjligheter med dessa instrument.
Är du intresserad och vill ha hela kursprogrammet för alla dagarna skicka ett mail till [email protected]
Om det är något i analyserna ovan som du undrar över gäller samma mailadress. Tyvärr kan jag inte ge några analyser via mail men jag svara på frågor förutsatt att du är betalande kund på denna tjänst via realtid.se.
Det kan ibland ta tid innan du får svar beroende på arbetssituationen i övrigt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.