Spanien vill få unionen att enas om ekonomiskt stöd till Grekland vid veckans EU-toppmöte.
Krav på grekiskt hjälppaket
Mest läst i kategorin
Även EU-kommissionen trycker på för ett beslut.
– Det spanska ordförandeskapet kommer att arbeta för detta, sade landets utrikesminister Miguel Angel Moratinos till pressen före ett möte i Bryssel med ministerkolleger. Han beskrev situationen som ”en viktig stund för EU:s och eurons framtid” och tillade:
– Vi kommer att göra allt för att ge (Grekland) den tilltro och solidaritet som jag anser att landet förtjänar tack vare de åtgärder som Papandreous regering redan har vidtagit.
Greklands premiärminister Giorgos Papandreou har bett EU:s ledare att enas om finansiellt stöd till hans djupt skuldtyngda land under toppmötet, som pågår torsdag—fredag, och sagt att hans regering annars kanske tvingas vända sig till Internationella valutafonden (IMF).
I fredags uppmanade också EU-kommissionens chef José Manuel Barroso unionens ledare att snarast anta något slag av hjälpmekanism för Grekland i händelse att sådan behövs.
– Vi kan inte dra ut på det längre, sade Barroso, som följde upp utspelet i en intervju i tysk press på måndagen.
Men Tysklands motstånd mot extra EU-pengar till Grekland är starkt. Enligt en opinionsmätning publicerad i Londontidningen Financial Times är sex av tio tyskar emot att deras regering ska hjälpa grekerna ur deras skuldkris. Bara var femte tillfrågad tysk sade sig vara för EU-bistånd till Grekland.
Också i Storbritannien, som inte är med i eurozonen, är invånarna starkt negativa till sådan hjälp. I Spanien och Italien sade 45 respektive 40 procent av de tillfrågade sig vara för att EU ger den grekiska ekonomin stöd.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.