Realtid

Kraftig ned för M&A

Sara Johansson
Uppdaterad: 30 mars 2009Publicerad: 30 mars 2009

Volymen på fusioner och förvärv rasade med 36 procent de första månaderna jämfört med fjolåret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Företag lånade sammanlagt 12.400 miljarder kronor på obligationsmarknaden under det första kvartalet i år medan fusioner och förvärv rasade med 36 procent sedan i fjol.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje fredag.

De företag som inte påverkats av lågkonjunkturen har dragit fördel av investerarnas aptit på företagsskulder då det blivit svårare att låna hos bankerna, enligt Financial Times. De företagen har dragit in sammanlagt 6.800 miljarder kronor under de första månaderna i år.

Det är mer än dubbelt så mycket som de drog in under samma period i fjol. Men antalet fusioner och förvärv slutade på den lägsta siffran sedan det tredje kvartalet år 2004, vilket speglar de svårigheter som företag har att finansiera affärer och värdera sina mål, enligt Financial Times.

Regeringar världen över har försökt att dämpa kollapsen av M&A, fusioner och förvärv, genom att investera 28 procent av 3.400 miljarder kronor i banker och försäkringsbolag. Den totala summan är ett belopp som de lovat att lägga på den sektorn under året.

Mark Eichorn, chef för M&A på Morgan Stanley i USA, berättar att han sett en märkbar ökning på omstruktureringar och av rådgivningsuppdragen på finansiella struktureringar.

– Tidigare var det bolagens finansgrupp som hade som främsta uppgift att sköta kapitalstrukturen och likviditeten, i dag är det en del i vd:ns och styrelsens uppdrag, säger han till Financial Times.

Finansindustrin toppade affärerna under första kvartalet med en summa på 1.100 miljarder. Hälsosektorn kom på andraplats och står också för 24 procent av den globala M&A-volymen.

ANNONS

När antalet fusioner och förvärv har minskat så drastiskt som det gjort under första kvartalet betyder det också att bankerna förlorat 59 procent av sina rådgivarinkomster jämfört med samma period i fjol.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS