I förra veckan kom beskedet att SEB genom en nyemission vill stärka sitt kapital med 15 miljarder kronor.
Köp aktier i bankernas nyemissioner
Mest läst i kategorin
Samtidigt slopas aktieutdelningen. Det var en nyhet som tillsammans med bankens bokslut togs emot mycket positivt av aktiemarknaden.
Sedan bottennoteringen för en dryg vecka sedan har SEB-aktien stigit med 40 procent.
I går var det Nordeas tur att be aktieägarna om nya pengar. Nyemissionen är tänkt att omfatta drygt 26 miljarder kronor vilket gör den till en av de största som överhuvudtaget har genomförts på den svenska marknaden. Tillsammans med ett resultat för fjärde kvartalet som låg under marknadens förväntningar föll Nordeas aktie kraftigt efter att siffrorna presenterats.
Här kan du teckna dig för att få Anders Haskels börskrönika i e-posten varje onsdag.
Reaktionerna kan tyckas ologiska, men det är ofta så marknaden fungerar i det korta perspektivet. Det gäller särskilt i ett läge som nu där osäkerheten inför framtiden är mycket stor.
I grunden tycker jag att det är positivt att bankerna nu tar chansen att stärka sina balansräkningar. Det skapar extra uthållighet om problemen på finansmarknaden skulle förvärras ytterligare eller bli långvariga.
Risken för att bankerna skulle tvingas till panikåtgärder har minskat och det är positivt för bankernas ägare. De nya pengarna kan också ge ett extra utrymme att agera offensivt när konjunkturen till slut vänder upp igen.
Nyemissionerna kan alltså bädda för högre framtida vinster än vad bankerna annars skulle kunna leverera och det är naturligtvis bra för ägarna.
Därför är mitt råd att vara med och teckna aktier i emissionerna. Även med ett pessimistiskt konjunkturscenario i beaktande värderas bankerna just nu mycket lågt.
Sannolikheten måste betraktas som hög att det blir en mycket bra affär på ett par års sikt att investera i svenska bankaktier. Kreditförlusterna kommer visserligen att öka. Mot det ska ställas att bankernas underliggande intjäning framför allt från räntenettot just nu är mycket god.
Köp Tele2
Stenbeckkontrollerade teleoperatören Tele2 kom med ett bra bokslut på tisdagen.
Ett av flera positiva inslag är att bolaget använder sin starka balansräkning till att ge aktieägarna en generös utdelning på 5 kronor per aktie. Det motsvarar en direktavkastning på cirka 6,5 procent. Visserligen betecknas knappt en tredjedel av utdelningen som bonusutdelning. Starka finanser och bra kassaflöden gör det samtidigt troligt att bolaget även i framtiden kommer att vara generöst mot sina aktieägare.
Bolagets strategi har under de senaste åren till stor del gått ut på att sälja verksamheter i länder där det funnits små möjligheter till långsiktig lönsamhet. Det visar sig nu vara klokt eftersom prispressen inom framför allt fast telefoni är tuff.
Istället har Tele2 investerat stort på den ryska mobilmarknaden.
Parallellt fortsätter verksamheten i svenska mobilverksamheten
att leverera ett bra resultat. Det imponerar också att antalet kunder fortsätter öka på den mogna svenska marknaden.
Investeringar i det ekonomiskt skakiga Ryssland är inget som har premierats av aktiemarknaden under det senaste halvåret. Men för den som är uthållig finns det förmodligen stora framtida vinster att göra. Utbyggnaden sker i lugn takt utan onödigt risktagande. De löpande investeringarna i Ryssland ska täckas av kassaflödet.
Tele2-aktien handlas just nu på ungefär halva nivån jämfört toppkurserna hösten 2007. Aktien ligger också långt under kursen om vi går fem år bakåt i tiden. Jämfört med de kassaflöden som verksamheten genererar är aktien billig.
Slutsatsen blir den samma om Tele2 värderas utifrån en styckningskalkyl.
Utmärkt läge för aktiesparare
Var försiktig med att spekulera. Bestäm dig istället för att bli en långsiktig sparare. På så sätt ökar du sannolikheten att bli framgångsrik på aktiemarknaden.
Trots att många av oss säger sig vara långsiktiga försöker vi gärna hitta aktier och andra placeringar som snabbt kan göra oss förmögna. Samtidigt innebär det ökad risk att hamna snett med sina placeringar. Det gäller naturligtvis särskilt mycket i dåliga tider, men även i goda tider anser jag att risken att hamna fel är större för den som försöker göra snabba klipp.
Just nu tror jag att det är ett synnerligen bra tillfälle att ha en långsiktig syn på sina placeringar.
Jag har ingen tydlig uppfattning om börsen kommer att stå högre eller lägre om en eller tre månader. Däremot är jag ganska säker på att när vi om ett par år tittar tillbaka kan konstatera att våren 2009 innebar utmärkta möjligheter för den som valde att gå in på aktiemarknaden med ett långsiktigt perspektiv för ögonen.
Det går att bevisa mycket med statistik som ofta leder till fel slutsatser. Men en sak som i princip är helt säker är att efter en period med så svag avkastning som börsen gett under de senaste tio åren så innebär nästa tioårsperiod mycket goda möjligheter till hög avkastning.
Nu tror jag inte att man behöver vara riktigt så långsiktig. Med dagens pressade kursnivåer finns det gott om möjligheter att tjäna pengar även på betydligt kortare sikt än så.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.