Realtid

Konkursförvaltare tjänar storkovan

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 juni 2007Publicerad: 26 juni 2007

Under fjolåret håvade Sveriges konkursförvaltare in drygt 120 miljoner kronor i arvoden, enbart ifrån det allmänna. På samma gång kritiseras förvaltarkåren för att det utreds för mycket och att de är för dyra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid.se avslöjade i förra veckan att det är konkursförvaltaren som nu gör klipp på före detta skalbolagskungen Seth-Roland Arnér.

Förvaltaren Per Settergren på advokatfirman Vinge har hittills fakturerat fyra och en halv miljon kronor på sitt arbete. Timpriset är 2.000 kronor i timmen.

Trots protester från Seth-Roland Arnér godkänner Göteborgs tingsrätt att förvaltaren får ytterligare ett förskott på sex miljoner kronor. Totalt alltså tio miljoner kronor och det finns inga tecken på att konkursen avslutas inom en rimlig tid.

Just nu är det lågkonjunktur i konkursvärlden, under förra året gjordes 6.364 konkurser. Som jämförelse var det bara för några år sedan närmare 9.000 konkurser.

– Industrin går bra och då blir det färre konkurser, säger Hans Joachimsson, verksjurist på tillsynsmyndigheten, vilken är direkt en del av kronofogdemyndigheten.

Det i sin tur har skapat huggsexa om uppdragen bland de cirka 400 advokaterna som arbetar regelbundet med konkurser inom landet.

Enligt vad Realtid.se erfar finns ingen samlad bild på hur mycket konkursutredningarna kostar samhället i dag. Däremot uppskattar Hans Joachimsson att 60 procent av konkurserna skrivs av utan att det blir utdelning till fordringsägarna.

I nio fall av tio är det borgenärerna som föreslår vilken förvaltare de vill ha. Det finns ingen koppling till lagen om offentlig upphandling. Rakt upp och mer sker arbetet på löpande räkning. Eftersom man säljer sin tid får man ett incitament att sälja så mycket tid som möjligt, uppger en källa med insyn i branschen.

ANNONS

I princip kontrollerar tillsynsmyndigheten alla konkursförvaltarnas räkningar. Det resulterar i att myndigheten slår ner på uppskattningsvis åtta till tio procent av räkningarna. Tvisterna avgörs i tingsrätten och i många fall vinner staten.

– Det är alltid vanskligt att svara på den här typen av frågor därför att vi inte för statistik, säger Magnus Westerström, också han på tillsynsmyndigheten.

Arvodena sträcker sig från det minsta beloppet på 8.500 kronor till tiotals miljoner kronor. Utredningstiderna verkar inte ha någon ända. Hans Joachimsson ger exempel på boxaren Bosse Högbergs seglivade konkurs.

– Det tog minst 15 år att reda ut. Men det berodde mycket på att han inte var samarbetsvillig, säger Hans Joachimsson.

I en statlig utredning år 2000 gjordes ett försök att skapa en form av anbudsförfarande för konkursförvaltare.

– Men förslaget sågades främst av riksrevisionsverket som ansåg att det var för otympligt för att kunna användas, säger Hans Joachimsson.

Nu är det upp till varje tingsrätt att besluta om val av konkursförvaltare.

På tillsynsmyndigheten arbetar drygt 65 personer.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS