Realtid

Kök: Köpenhamn bräcker Stockholm

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 okt. 2005Publicerad: 12 okt. 2005

I Stockholm finns det åtta. I Köpenhamn hela elva, Guide Michelin-stjärnor alltså. I Köpenhamn fick den knappt tre år gamla restaurangen Ensemble två stjärnor i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Asmodee sätter spelmarknaden i fokus på börsen

07 feb. 2025

Ensemble-ägaren Morten Schou säger att Köpenhamn har haft en snabb restaurangtillväxt de senaste två åren.

– Utvecklingen är helt unik. Köpenhamn är den stad i Europa där det hänt mest för bra restauranger. Det är inte bara Guide Rouge som ser det, de senaste två åren har varit väldigt speciella, säger Morten Schou, kock och ägare av tvåstjärniga Ensemble.

Enligt honom har många duktiga kockar vågat satsa på att starta eget den senaste tiden. Något som var ovanligt förr. Själv har Morten Schou bland annat en bakgrund på den enstjärniga restaurangen Norma i Köpenhamn.

Men det ökade intresset bland Köpenhamns befolkning har påverkat restaurangutbudet.

– Det har blivit fler restauranger, det är ett klart bevis för att människor också går ut och äter oftare, säger han till Realtid.se.

Själv tog Morten Schou och kollegan Nikolaj Egebøl-Jeppesen över restaurangen Ensemble den första augusti i år. Men båda kockarna har varit med på Ensemble nästan sedan starten 2002. För att övertagandet från de tidigare ägarna, Mikkel Maarbjerg och Jens Vestergaard Jensen, skulle vara möjligt tog de in en investerare.

Vem investeraren är vill båda parter hålla hemligt. Men Morten Schou berättar att det är en dansk privatperson.

Vad äter du helst?

ANNONS

– Ja, det vi lagar… Men Noma är min favoritrestaurang. Jag älskar de smakerna man får där. Det ska vara mat lagad på två eller tre råvaror och dessa smaker ska kännas tydligt och inte tas över av andra smaker.

Har du ätit på någon restaurang i Stockholm som har stjärna i Guide Michelin?

– Ja, Bon Lloc, det är en jättebra restaurang. Men jag har hört att han ska stänga, varför då? Det var ju så bra. Sen har jag hört att Lux är riktigt bra också.

Emilie Westholm

[email protected]

Fotnot: Guide Michelin blev Guide rouge år 2000. Sedan hette den plötsligt Guide rouge Michelin år 2003 och så 2004 blev den återigen Guide Michelin.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS