Realtid

Kinas kreditkort hägrar

administrator
administrator
Uppdaterad: 22 jan. 2010Publicerad: 22 jan. 2010

UPPDATERAD E-handeln är på väg att explodera i Kina. NGM-noterade Paynova vill hinna före Facebook och Google med smidiga betaltjänster för företag i väst som vill komma åt kinesernas kreditkort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Paynovas historia är kantad av emissioner för att hantera underskott i den löpande verksamheten”, skrev vd Simon Thaning i halvårsrapporten i somras.

Nyhetsbrev om Teknik, Media och Telekom varje tisdag.

Sedan dess har företaget för första gången visat upp ett positivt kassaflöde. Under hösten tog aktien igen vad den förlorat under våren.

Fortfarande står tålmodiga SJ för halva omsättningen. Men Paynova måste hitta nya kunder till sina betalningslösningar.

Simon Thaning har gett upp idéerna om virtuella världar för att locka kunder att e-handla. Projektet med kinesiska CRD har kört fast.

Istället satsar han nu allt på det livs levande Kina.

I oktober bildade Paynova ett joint venture med kinesiska Leixun för att komma åt kinesernas kreditkortsmonopol China Unionpay, CUP, som i praktiken sköter alla kortbetalningar i Kina.

Paynova vill nu locka kineserna att använda sina kreditkort på en sajt där utländska företag ska få hjälp att sälja sina varor och tjänster.

ANNONS

Den nya e-handelsportalen öppnar den 15 mars.

– Vi ska göra det lätt för handlare i väst att nå kinesiska konsumenter, säger Simon Thaning.

CUP har två miljoner kortterminaler i Kinas butiker. Dosorna används i genomsnitt ett tiotal gånger varje dag. Paynova vill locka kunder till sin sajt med textreklam på de 20 miljoner kvitton som terminalerna skriver ut varje dag.

Det gäller att samla på sig kinesiska konsumenter som vill handla utomlands – och utländska (svenska och andra) handlare som vill komma åt den kinesiska konsumentmarknaden på internet.

– Vi ska driva trafiken och ta hem pengarna. Det ska vara lika enkelt att sälja i Kina som hemma, säger Simon Thaning.

Det här ska ”tillföra Paynova ett betydande tillskott i resultatet redan under 2010”, skrev vd den 12 november.

”Vårt nya mål är att nå ett positivt resultat för verksamhetsåret 2010.”

Kinachefen Karl Alberts vågar inte lova intäkter för 2010, men för 2011 ser han 400 miljoner kronor och vinst. Målet är att ta en procent av marknaden.

ANNONS

Till 2012 lovar han sju procent av marknaden och nästan fyra miljarder kronor i intäkter. Vinst före skatt ska bli 1,3 miljarder kronor.

Det är oklart hur portalen kommer att påverka Paynovas resultat. Paynova äger i dag 49 procent av samarbetsbolaget Chinova.

– Det blir inte enkel matematik. Vi behöver ju mer kapital i Chinova genom asiatiska investerare. Vi kommer att bli utspädda i motsvarande grad, säger Björn Wahlgren, styrelseordförande.

– Men vi blir delägare i ett bolag som kommer att bli lönsamt. Vi har direkta transaktionsintäkter. Under det första året kommer vi att vara servicebyrå, sedan har vi licensintäkter.

Kina exporterade för motsvarande 8.400 miljarder kronor i fjol enligt statistik från kinesiska tullen. Importen var nästan lika stor, 7.000 miljarder kronor. Handeln med utlandet sjönk under 2009.

Sverige exporterar för omkring 1.200 miljarder kronor och importerar lite mindre.

Kina är en jättemarknad, men kineserna köper bara ett par procent av alla konsumentprodukter över internet.

Här ser Paynova en enorm möjlighet till tillväxt för utländska e-handlare.

ANNONS

Kineserna e-handlade för 250 miljarder kronor under 2009 enligt en analys från det kinesiska företaget iResearch.

Som jämförelse annonserar svenskarna ut begagnade varor för ett par hundra miljarder kronor om året bara på Blocket.

Men år 2013 kommer kinesernas e-handel att ha fyrdubblats, enligt samma analys. E-handeln kommer att utgöra fem procent av all handel.

Än så länge har bara var fjärde kines tillgång till internet. Landet har 300 miljoner internetanvändare. Av dem är det bara var fjärde som använder internet för att handla.

I slutet av juni 2009 hade Kina 88 miljoner nätshoppare enligt data från statliga China Internet Network Information Center. De flesta är unga. Bara ett fåtal studenter och tjänstemän använder internetbank.

Visst kommer de att bli fler, men varför skulle de välja lilla Paynovas portal hellre än Google, Facebook och Visa?

Paynova hävdar att relationerna med Kina är unika, att inget annat företag i väst har lika väl utvecklade kontakter.

Än så länge har varken Google eller Facebook påbörjat någon e-handel. Men nu publicerar Facebook platsannonser för ett ”Facebook Payment Operations Team”.

ANNONS

Vem har bäst förhandlingsläge med China Unionpay, Facebook eller Paynova?

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS