Realtid

"Kan bli mer transparenta"

administrator
administrator
Uppdaterad: 31 mars 2009Publicerad: 31 mars 2009

Bankerna och betalföretagen måste våga berätta mer om sina problem för kunderna. Men det räcker med trycket från konkurrenter. "Vad skulle en myndighet tillföra?" frågar Eric Wallin på Dibs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dibs vd Eric Wallin säger att han förstår kritiken från de kunder som inte fick veta något under måndagens driftavbrott.

– Problemet är om de inte får informationen, säger han.

Nyhetsbrev om teknik, media och telekom varje tisdag.

– Det är vettigt att vara transparent med vilken del av betalningskedjan som ligger nere. Det håller jag med om. Vi och bankerna skulle kunna göra det mer transparent.

Men Eric Wallin tycker inte att det är rättvist att räkna med fem timmars nertid för gårdagens strömavbrott.

– Vi hade stopp i 45 minuter för alla betalsätt. Resterande tid var störningar. Då gick transaktionerna långsamt och tajmade ut. Om man prövade igen så gick det igenom.

Enligt Dibs var det omkring tusen transaktioner fler än normalt som inte gick igenom under måndagen.

Hur mycket nertid har ni haft i år?

ANNONS

– Jag går inte ut med den siffran, men upptiden ligger långt över 99,5 procent.

Mot den bakgrunden tycker han inte att det finns någon anledning för myndigheterna att utöva tillsyn över infrastrukturen för kortbetalningar på internet.

– Jag tror att det är självreglerande. Tro mig – för oss är det kritiskt att ha maximal upptid. Det gäller även banker och andra. Vi är smärtsamt medvetna om att det medför konsekvenser för oss på kort och lång sikt.

– Jag kan inte se vad en myndighet skulle kunna tillföra i form av bättre systemarkitektur eller bättre tillgänglighet för kunderna.

Dibs står inte under tillsyn från Finansinspektionen eftersom företaget inte hanterar pengar, utan bara själva transaktionerna.

Post- och Telestyrelsen har synpunkter på bredbandsoperatörernas nertider, men saknar mandat att jaga andra samhälsviktiga företag. Krisberedskapsmyndigheten sysslar inte heller med kreditkort.

– Men nu låter det som om vi har en roll som är helt avgörande för nationens intresse. Den rollen har vi inte, säger Eric Wallin.

– Vi pratar om 45 minuter. Skulle vi vara nere i fjorton dagar så skulle jag förstå det.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS