Realtid

Kamprads högra hand i krisdrabbat börsbolag

administrator
administrator
Uppdaterad: 25 feb. 2009Publicerad: 25 feb. 2009

Per Ludvigsson har det inte lätt i styrelsen för Malmöbaserade elektronikföretaget AudioDev.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ludvigsson är numera pensionerad och inte ”operativ” inom Ikea längre, men han har varit med länge under Ikeas framväxt och står familjen Kamprad nära.

Det var genom sin bekantskap med Jan Barchan som Ludvigsson kom in i AudioDev.

Barchan är AudioDevs grundare och huvudägare med en ägarandel på cirka 60 procent, och jobbade på Ikea fram till slutet av 80-talet då han kom hem från Schweiz.

Innan dess var Ludvigsson ekonomichef på Ikea medan Barchan var finanschef, på den tiden från början då Ikea ännu inte var ”en så stor låda”.

– Ludvigsson tillför oss mycket, precis som alla andra i vår styrelse. Vi har en jättebra styrelse, säger AudioDevs vd Christer Sjöström.

Men Affärsvärlden skrev i sitt senaste nummer att AudioDev har problem. Bolaget har enligt tidningen en förlusttakt på 10 miljoner kronor per kvartal, och fjärde kvartalet blev det en brakförlust på 27 miljoner kronor.

Kassan på 12 miljoner är enligt Affärsvärlden ”snart förbrukad”, och förmodligen kommer bolaget snart att be ägarna om kapitaltillskott. Tidningen skriver att det inte står något i rapporten om hur bolaget tänker klara upp situationen.

AudioDevs vd Christer Sjöström tonar ned krisformuleringarna:

ANNONS

– Som vi skriver i vår senaste resultatrapport har vi ett lånelöfte från vår huvudägare Jan Barchan, som vi kan utnyttja om det skulle vara aktuellt.

Sjöström pekar även på att om man läser rapporten lite noggrannare, så var det en hel del av förlusten i fjärde kvartalet som berodde på lagernedskrivningar på 7 miljoner kronor, samt en värderingspost av valutapositioner på cirka 5 miljoner. Det är inget som innebär några utbetalningar.

Därutöver kom 2,6 miljoner kronor av fjärde kvartalets förlust från en engångskostnad för ett kostnadsreduktionsprogram som avser att sänka kostnaderna i det tyska bolaget med 8-9 miljoner per år. Engångskostnaden kan antas vara något tillfälligt.

Kassaflödet var -6 miljoner kronor under fjärde kvartalet. Lånelöftet är på 15 miljoner kronor.

Så lånet kan räcka ett eller två kvartal?

– Vi har väl lite kontanter i kassan också, och glöm inte bort att vi har gjort kostnadsneddragningar i vårt tyska bolag också. Det är klart att vi försöker anpassa oss.

– Hur långt lånet räcker om vi behöver utnyttja det beror på hur marknaden för våra produkter utvecklas. Vi hoppas självklart att vi inte skall behöva utnyttja det.

AudioDevs tyska verksamhet är fortfarande i utvecklingsfas, och har som idé att göra mätutrustning för solceller.

ANNONS

Den svenska delen av AudioDev stod i fjol för 89 miljoner av intäkterna, medan den tyska delen svarade för 27 miljoner. Samtidigt hade den svenska delen en kostnadskostym på 65 miljoner kronor, och den tyska delen 30 MSEK.

Affärsidén för Sverigeverksamheten är utrustning för att kvalitetstesta cd-skivor, dvd-skivor och de nya blueray-skivorna.

Bolaget ser framför allt möjlighet i en kraftig ökning i försäljningen av blueray-skivor framöver, och efter det är planen att solcellsdelen i Tyskland ska ta vid och driva AudioDevs tillväxt.

AudioDev är börsnoterat på Stockholmsbörsens ”smallcap”-lista för mindre företag. Bolaget är värt knappt 50 miljoner kronor, så Barchans ägarandel är värd cirka 30 miljoner.

AudioDevs aktiekurs var i slutet på år 2000 uppe i 70-80 kronor, men har sedan dess dalat till nuvarande kurs kring 3 kronor.

Realtid.se får tag på Jan Barchan.

Är AudioDev i allvarlig kris?

– Vi har pengar så att vi klarar oss åtminstone det här året. Nu ska vår potential bevisas, säger han.

ANNONS

Enligt Barchan måste AudioDevs produkter för blueray-skivorna komma igång.

– Och det tror vi att det gör. Antalet sålda blueray-skivor väntas öka med 250 procent under detta år.

– Julförsäljningen i USA av blueray-spelare var bra, eller mycket bra i förhållande till konjunkturen. På det viset känns det rätt bra.

Vad beror det på att AudioDev-aktien kollapsat från 70-80 kronor till 3?

– Vi har haft stora förluster på grund av att marknaden till stor del försvunnit för vår del.

– Det är inte så att AudioDev är misskött eller bolaget är dåligt, men efterfrågan på utrustning för den här typen av tester vi gör, har gått ner våldsamt.

AudioDev har därför enligt Barchan behövt satsa ”enorma pengar” på nyutveckling.

– Det leder till jättekostnader som vi tar direkt över resultaträkningen. Det har vi alltid gjort utan att bokföra investeringarna som en tillgång som skrivs av över flera år.

ANNONS

Kostnaderna har lett till stora förluster.

Så nu kanske det blir skördetid framöver då?

– Det hoppas vi ju.

Problemet var alltså att efterfrågan från cd- och dvd-tillverkerna föll mer än väntat.

– Vi hoppades på flera vågor av uppgångar från dvd-tillverkarna, men så har det inte blivit för vår del.

Barchan bekräftar att han jobbade tillsammans med Ludvigsson på Ikea.

– Han var ekonomichef och jag hade hand om pengarna och var finanschef.

Det var på 80-talet då de två jobbade i åtta år tillsammans.

ANNONS

Var det ditt förslag att få med Ludvigsson i AudioDevs styrelse?

– Ja, han är en otroligt klok person som har gott sinne för ekonomi.

Vad är Ludvigssons syn på de magra åren för bolaget?

– Vi hoppas ju på en framtid inom blueray-segmentet. Vår utveckling har inte att göra med att AudioDev är misskött.

Bolaget har enligt Barchan under de senaste två åren minskat antalet anställda från 120 till 40 i AudioDevs svenska verksamhet i Malmö.

I Tyskland finns det 25 anställda.

– Vår nuvarande organisation är vad vi behöver för att ”syna det här kortet” om vår framtid. Vi bedömer att det är väl värt att göra det.

Barchan är i övrigt en av de största aktieägarna i kärnkraftsrelaterade börsbolaget Studsvik, och delägare i ytterligare fem bolag, bland annat det börsnoterade Arcam.

ANNONS

Finns det möjlighet att få tag på Ludvigsson och fråga om AudioDev?

– Nej, han är svår att få tag på. Han har kanske någon mobiltelefon som han aldrig brukar svara på.

Ludvigsson är enligt Barchan fortfarande aktiv med styrelsearbete inom Ikea, men avgick från det operativa arbetet i höstas.

Var han högsta chef för Ikea?

– Nej, han har alltid hållit på med ekonomi och holdingbolaget.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]