Realtid

JRS-grundare åtalas

administrator
administrator
Uppdaterad: 30 mars 2015Publicerad: 30 mars 2015

UPPDATERAD Peter Nygren misstänks för systematisk kursmanipulation och svindleri i Mineral Invest samt bedrägeri mot Sentat Asset Management.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åtalet lämnades in i förra veckan efter en förundersökning som pågått sedan 2013. Affärsvärlden har tidigare rapporterat om åtalet.

Peter Nygren åtalas för grov otillbörlig marknadspåverkan sedan han under perioden oktober 2012 till januari 2013 vid 17 tillfällen har genomfört omfattande försäljningar och köp av aktier i Mineral Invest.

”Nygrens handel vid de 17 tillfällena har varit ägnad att otillbörligen påverka marknadspriset eller andra villkor för handeln med aktien, vilket Nygren insett eller bort inse”, skriver åklagaren Olof Kronlund i stämningsansökan.

Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har Peter Nygren sålt 14,4 miljoner aktier under perioden och parallellt köp 1,9 miljoner aktier.

Enligt misstankarna har Nygren genom att använda tre olika mäklare samt orderläggning via både Aktietorget och Burgundy kunna genomföra omfattande försäljningar för att senare samma dag göra mindre köp med avsikt att öka priset på aktien (se faktaruta).

Ordrarna har lagts via Banque Invik i Luxemburg med uppmaning att handla via antingen Carnegie, Neonet eller SEB.

”Brottet är att bedöma som grovt då det skett förslaget och systematiskt, då Nygren privat och genom bolag innehaft betydande aktieinnehav i Mineral Invest AB, då bakomliggande syfte tillsammans med andra intressenter förelegat samt då han tidigare varit styrelseledamot i bolaget”, skriver åklagaren.

Peter Nygren åtalas också för svindleri då han under samma period medverkat till att sprida felaktig information till marknaden gällande hans affärer i Mineral Invest-aktien.

ANNONS

Denna åtalspunkt rör specifikt köpet av en större post aktier från Sentat Asset Management i december 2012. Mineral Invest gick ut med ett pressmeddelande om att affären gjordes till en kurs som låg 70 procent över aktuell kurs på Aktietorget.

Vad som inte framgick var att Nygren hade en option att sälja tillbaka aktierna för samma pris.

”Pressmeddelandet är vilseledande eftersom det inte anger att Nygren dessutom samtidigt ingått ett optionsavtal, innebärandes att Nygren utan ekonomisk risk kunde sälja aktierna åter”, skriver åklagaren.

Även Patrik Walle, dåvarande ledamot i Mineral Invests styrelse åtalas för svindleri. Detta då han ska ha haft vetskap om optionsavtalet.

”Walle har därvid, under tid han varit styrelseledamot i Mineral Invest, uppmuntrat publicerandet och haft synpunkter på utformningen trots att optionsavtalet inte omnämnts”, skriver åklagaren.

Även en rad andra personer i och runt bolaget har varit inblandad i att ta fram det aktuella pressmeddelandet. Dessa åtalas dock inte. Åklagarens bedömning verkar vara att de inte haft vetskap om optionsavtalet.

Om svindleriåtalet inte håller yrkar åklagaren i andra hand på fällande dom för otillbörlig marknadspåverkan och i tredje hand för medhjälp till detta brott.

Nygren och Walle förnekar brott.

ANNONS

Peter Nygren åtalas även för bedrägeri tillsammans med förvaltaren på Sentat.

I förundersökningen finns ett stort antal e-postmeddelanden och SMS som beskriver hur de inblandade parterna försökt lösa Sentats behov av att sälja aktier utan att sätta press på kursen.

Mineral Invest befann sig i ett känsligt skede hösten 2012 då bolaget skulle ta över tillgångar och få Amarant Mining som ny storägare.

När Peter Nygren köpte aktierna från Sentat fick han sex månaders kredit vilket gjorde att han inte behövde betala något för aktierna. Tillsammans med optionsavtalet stod Sentat hela risken i affären, enligt åtalet.

”Genom att ingå överlåtelseavtalen och optionsavtalet och sedan hemlighålla optionsavtalet har Nygren och medelst vilseledande av Sentats ledning och företrädare för dels back office-funktion (Triental) och dels förvaringsinstitutet (SEB) förmått dessa att överlämna aktierna till Nygren den 15 januari 2013”, skriver åklagaren i åtalet och tillägger:

”Skadan har bestått i att Sentat ej erhållit betalning för aktierna, ej erhållit säkerhet för krediten, frånhänts aktierna, stått risken för att aktierna förlorat i värde, och att värderingen av specialfonden påverkats negativt.”

Enligt förhör i utredningen försökte parterna förmå SEB att internmäkla affären med banken tackade nej på grund av den stora avvikelsen från handelskursen.

Uppenbarligen var både Peter Nygren och förvaltaren på Sentat övertygade om att aktiekursen skulle börja röra sig uppåt i och med avtalen med Amarant Mining.

ANNONS

När kursen istället fortsatte att falla under 2013 ville Peter Nygren utnyttja optionen, något som Sentat motsatte sig. Tvisten mellan parterna har tidigare lösts via skiljedom, en process som Sentat vann.

Som andrahandsyrkande vill åklagaren att Nygren och förvaltaren ska dömas för trolöshet mot huvudman.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]