I all hemlighet har banken betalat 384 miljoner dollar efter att ha förlorat en skiljedom.
JP Morgan tvingas betala 384 miljoner dollar
Mest läst i kategorin
JP Morgan Chase & Co anklagas för avtalsbrott. En skiljedom slog fast att storbanken gjort fel och ska därmed betala 384 miljoner dollar till American Century Investment Management, enligt Dealbook.
Skiljenämnden menar att JP Morgan medvetet brutit mot ett avtal som skrivits mellan banken och American Century år 2003. Avtalsbrottet bestod i att banken framhävt sina egna fonder på bekostnad av American Century.
”JP Morgan har brutit mot avtalet om och om igen”, fastslår skiljemännen i det 72-sidiga beslutet.
Enligt ett avtal har JP Morgan förbundit sig att framhäva American centurys fonder. Istället visar omfattande bevis att bankens anställda istället uppmuntrat sina kunder att byta till JP Morgans egna fonder.
De anställda fick information från banken att om de säljer dessa produkter var det mer fördelaktigt för karriären än om de säljer och marknadsför American centurys produkter, enligt skiljedomen.
Skiljenämnden menar även att det finns omfattande bevis för JP Morgans ensidiga försäljning och marknadsföring.
American Century, som har sin bas i Kansas City, Missouri, vann skiljedomen den 10 augusti 2011. Domstolen slog fast prislappen den 6 december som hållits hemlig tills nu.
I ett uttalande under torsdagen uppgav den New York-baserade banken att man betalade summan redan under 2011 och att det har redovisats i årsrapporten. Men banken uppger även att man inte delar skiljedomens uppfattning.
American Century är nöjd med beslutet och menar att rättvisa har skipats. Det privatägda företaget har nu cirka 120 miljarder dollar i förvaltat kapital, enligt Dealbook.
JP Morgan behöll 41 procent av aktierna i American Century fram till augusti 2011, då såldes denna andel till kanadensiska Imperial Bank of Commerce för 848 miljoner dollar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.