Realtid

Joakim Bornold: ”EQT visar sitt ointresse för aktieägarna”

Joakim Bornold
Foto: TT
Anders Frick
Uppdaterad: 09 sep. 2021Publicerad: 09 sep. 2021

 Efter Nordeas rekommendation om att dumpa EQT-aktien sålde bolagets frontfigurer oväntat aktier för 23 miljarder kronor. Det är något som sticker i ögonen, menar sparekonomen Joakim Bornold på Söderberg & Partners.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EQT:s styrelseordförande Conni Jonsson och vd Christian Sinding var två av bolagets toppar som passade på att storsälja aktier när EQT oväntat luckrade upp delägarnas lockupklausuler. Försäljningen skedde dessutom dagen efter att Nordea utfärdat ett skarpt säljråd.

– Det är klart att det inte inger förtroende men jag tror inte de bryr sig helt enkelt. Timingen handlar helt enkelt om att aktien rusat som en raket och man har blivit väldigt sugen på att säkra hem en stor vinst, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till Realtid.

”Det är klart att det inte inger förtroende men jag tror inte de bryr sig helt enkelt. Timingen handlar helt enkelt om att aktien rusat som en raket och man har blivit väldigt sugen på att säkra hem en stor vinst.”

Han menar att försäljningen sticker i ögonen, men att han inte är förvånad.

– EQT har från början visat sitt ointresse för aktieägarna. Man är exempelvis det första bolaget på börsen som inte ens bemödar sig med en kvartalsrapport, säger han.

EQT menar å sin sida att försäljningarna möjliggör en diversifierad och bredare ägarbas.

– Ja, jag håller med EQT om att det är bra för handeln i aktien att fler aktier släpps. Det stämmer bra, men det lär inte vara huvudorsaken till det här agerandet, säger Joakim Bornold.

De 60-tal personer som har sålt har förbundit sig att återinvestera hälften av vinsten i EQT-fonder under nästa fondcykel.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
fastighetsmarknaden
Spela klippet

Framtiden för fastighetsmarknaden: "Psykologiska faktorer"

Den svenska fastighetsmarknaden visar tecken på återhämtning, även om den fortfarande befinner sig långt från de toppnivåer som sågs 2021. Enligt Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet (börskurs Hemnet Group), är marknaden i dag stabilare än för ett år sedan, vilket är en positiv utveckling för fastighetsmarknaden. Men stora regionala skillnader och föränderliga räntenivåer gör att […]