Världens största tradingsajt hjälper företag i väst att importera från Kina. Den svenska motsvarigheten finns i Karlskrona.
Jackpot för Kinaimport
Mest läst i kategorin
Bakom sajten Alibaba.com står företaget Alibaba Group som i somras meddelade sina planer på börsintroduktion i Hongkong den 6 november.
Företaget hade hoppats dra in nästan 10 miljarder kronor. Börsintroduktionen blir den största för ett internetföretag sedan Googles aktier släpptes på New Yorks teknikbörs NASDAQ 2004.
Då hade Alibaba.com 6 miljoner registrerade användare. I år är de 25 miljoner, varav 225.000 betalande.
Allmänheten började teckna sig för aktier i tisdags. Av oron för handelshinder eller svikande exportmarknad med förevändning av att kinesiska leksaker och textilier visat sig innehålla hälsovådliga ämnen syntes inte ett spår.
Intresset bland vanliga kineser blev så stort att Alibaba beslutade att emittera aktier för ytterligare en miljard.
Nyemissionen utgör bara en fjärdedel, resten är aktier som ägs av Alibaba Group, som i sin tur ägs till 39 procent av amerikanska Yahoo!.
Jonas Daag från Karlskrona grundade Importera.se som Sveriges svar på Alibaba.com förra året. Sajten har ”ett tresiffrigt” antal betalande medlemmar.
– Importera.se är mer för nystartade företag som inte hållit på med import tidigare. Våra medlemmar får konsultera våra svenska medarbarbetare och medarbetare i Kina.
Alibaba.com vänder sig till amerikaner och kan upplevas som svår för svenska användare, menar Jonas Daag.
– Det är mer en renodlad lista över företag i Kina. Vi kan hjälpa våra medlemmar med importregler. Vi finns också på plats i Kina om det stular till sig.
Att konsumenterna vill veta under vilka förhållanden produkterna tillverkas har inte fått de små svenska importörerna att kontrollera arbetsmiljön på plats. Men det finns alternativ.
– Om du som svensk importör vill säkerställa detta så kan du anlita bolag som utför kontroller, säger Jonas Daag.
– Vi har fått förfrågan om det, men det är än så länge är det inte någon som gjort sådana kontroller.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.