Den 20 januari kommer proffs för första gången sedan 60-talet att boxas i Sverige. I dag sade kampsportsdelegationen ja till en proffsboxnings- gala i Göteborg med Åsa Sandell och Armand Krajnc. Men samtidigt sade delegationen nej till en tungviktsmatch i Globen.
Ja och nej till proffsboxning

Mest läst i kategorin
Förbud mot proffsboxning infördes i Sverige 1969, men vid årsskiftet skrivs lagen om och ersätts med ”lagen om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher”.
Onsdagens beslut från kampsportsdelegationen var det första enligt den nya lagen, och myndigheten gav både ja och nej till proffsboxning i Sverige. Ja till galan med Åsa Sandell och Armand Krajnc i Göteborg, men nej till tungviktsgalan med WBA-världsmästaren Nikolaj Valujev i Stockholm.
Proffsboxningsgalan i Göteborg den 27 januari får tillstånd för att man anpassat reglerna till amatörboxningen.
– Det känns helt underbart, säger Robert Nordman, promotor för New Sweden Boxing Promotion som arrangerar galan. Galan i Göteborg har anpassat reglerna till amatörboxningen. Matcherna är korta och läkare kan stoppa matcherna. Boxarna kommer också att använda handskar som väger minst 284 gram, enligt amatörboxningens regelverk. Däremot behöver inte boxarna använda huvudskydd, då delegationen bedömt att huvudskyddet i första hand bara skyddar huvudets yttre delar, såsom ögonbryn.
Göteborgsgalans stora stjärnor blir Åsa Sandell och Armand Krajnc. Sandell gick i fjol en uppmärksammad match mot världsmästarinnan Laila Ali och ex-världsmästaren Krajnc ska göra comeback i ringen efter ett uppehåll på drygt två och ett halvt år.
Galan i Stockholm den 20 januari hade tänkt att ha den ryske bjässen Nikolaj Valujev (213 cm lång och 150 kg tung) som dragplåster, han är regerande tungviktsvärldsmästare i World Boxing Association (WBA). Men den tyska arrangören Sauerland fick avslag. Kampsportdelegationen angav tre orsaker som huvudskäl:
• Läkare hade inte befogenhet att stoppa matchen.
• Den totala matchlängden kunde överstiga tolv minuter (en WBA-match kan som längst vara i 36 minuter).
• Återhämtningstiden efter upprepade knockouter, sex månader, ansågs vara för kort.
– Det var skönt att det äntligen kom en dom, och det var inte oväntat att just det här med matchlängden skulle få kritik. Men på något sätt är det ju essensen av vad proffsboxning är, säger Kristina Tunkrans, advokat som företräder Sauerland i Sverige. Sauerland har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet.
– Vi får se hur vi gör. Vi har ännu inte hunnit att analysera domen, säger Tunkrans till TT.
TT