Realtid

Islands BNP växer

administrator
administrator
Uppdaterad: 05 mars 2010Publicerad: 05 mars 2010

Islands bruttonationalprodukt växte med 3,3 procent under fjärde kvartalet i fjol jämfört med kvartalet före.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På årsbasis blev det dock ett BNP-fall på nära 7 procent, visar officiell statistik från Reykjavik publicerad på fredagen.

För helåret 2009 blev det minus 6,5 procent för islänningarnas BNP. Och för 2010 räknar Islands ekonomiminister Gylfi Magnusson med att Islands ekonomi krymper med 2-3 procent.

Men det kan bli en något djupare recession, om utbetalningarna av mångmiljardlånen från IMF, Sverige och andra långivare dröjer.

Utbetalningarna har lagts på is i avvaktan på en slutlig överenskommelse om det omstridda Icesave-avtalet. Det reglerar hur Island ska ersätta Storbritannien och Nederländerna för garantier som betalats ut till sparare när internetbanken Icesave gick omkull hösten 2008.

De tre länderna har redan gjort upp om Icesave, men Islands president lade i januari överraskande in sitt veto mot den isländska lag som ska implementera avtalet. På lördagen avgörs frågan i en folkomröstning bland Islands 320 000 invånare.

Allt annat än ett rungande nej mot lagen vore en kioskvältare, enligt Mats Olausson, chefsstrateg på SEB:s avdelning för tillväxtmarknader, som följt frågan.

Han tillägger att detta nej i sig inte förändrar särskilt mycket, förutom att det möjligen försvagar den sittande isländska regeringens position något.

– Det är näst intill en icke-fråga. När politikerna i de här tre länderna (Island, Nederländerna och Storbritannien) kommer till jobbet på måndag är de tillbaka på samma ställe där vi är i dag. De måste instruera sina förhandlare att ta nya kontakter och försöka lösa det här, säger han.

ANNONS

– Att inte komma till en lösning är oacceptabelt för alla tre länder. Det är inte nödvändigt att de löser det här på måndag eller tisdag. Men de måste lösa det på sikt, tillägger han.

Olausson räknar, liksom den isländska regeringen, med att frånvaron av pengar från IMF och Sverige och de andra långivarna kan dra ned Islands BNP något mer än väntat.

– Men det är ingen likviditetskris för den isländska staten. De har stora förfall på utlandslån i december 2011. Men marknaden är reglerad och de har pengar i valutareserven och budgeten är inte under någon akut press.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]