Realtid

Irlands banksmälla – 500 miljarder i slutnota

administrator
administrator
Uppdaterad: 30 sep. 2010Publicerad: 30 sep. 2010

Den irländska bankkrisen förvärras och notan för landets räddningsinsatser rusar. Den kan bli så hög som 50 miljarder euro, uppger finansdepartementet i dag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Irlands finansminister Brian Lenihan räknar med att Irlands budgetunderskott stiger till runt 32 procent av BNP i år, på grund av kostander för att rädda landets finansiella system.

Enligt EMU:s stabilitetspakt får ett medlemsland inte ha ett underskott på mer än 3 procent av BNP. Irland räknar dock med att få ned underskottet till under 3 procent av BNP år 2014.

Klicka här för att börja prenumerera på Realtid.se:s veckovisa nyhetsbrev Makro

Hittills har 33 miljarder euro skjutits till landets finansiella system. I ett värsta scenario kan kostnaden komma att bli 50 miljarder euro för den irländska staten.

I ett troligt scenario väntas kostnaderna uppgå till 45 miljarder euro av skattebetalares medel, i syfte att rädda landets finansiella system. Detta framgår av ett dokument som släpptes av landets finansdepartement på torsdagen.

Irland sågs länge som ett föregångsland och gick från att – bokstavligen – vara ett U-land på 70-/80-talet till att ha ett av Europas högsta BNP per capita under inledningen av 2000-taletI en första fas konkurrerade Irland med låga löner, ett gynnsamt skatteklimat för företag och en engelsktalande befolkning. Men från mitten/slutet av 90-talet var det en fastighetsboom som drev landets ekonomi.

Låga räntor till följd av inträdet i EMU, i kombination med stora stöd från EU, hjälpte även det till att driva landets ekonomi.

Under 2007/2008 förvandlades boomen till en bust. Fastighetsbyggen i stadens centrum stannade upp och samtliga sex inhemska banker fick problem.

ANNONS

Allra värst har läget varit/och är det för Anglo Irish som nischade sig mot fastighetsutlåning. Banken hade stora exponeringar mot enskilda kunder och tio kunder stod för över hälften av bankens lån.

”En betalningsinställelse för Anglo skulle dra ner hela landet. Banken är systemviktig, inte på några inre meriter i banken, utan på grund av dess balansräknings relativa storlek mot landets balansräkning”, sade landets finansminister till Financial Times på onsdagen.

Som ett led i den senaste räddningen tar landets ”bad bank”, Nama, över Anglo Irish återstående problemlån, motsvarande 25,9 miljarder euro. I och med räddningen halveras bankens balansräkning.

Kreditratinginstitutet Standard & Poors nedgraderade nyligen Anglo Irish kreditbetyg till CCC. Såväl S&P som Moody’s har sett risk för kreditförluster för bankens obligationsägare.

Den irländska staten meddelade på torsdagen att ”seniora” obligationsägare slipper ta några kreditförluster medan andra obligationsinnehavare får dela bördan med skattebetalare.

Under torsdagen framkom det att även Allied Irish Bank, kallad AIB, (en annan bank som inte ska blandas ihop med Anglo Irish) kan komma att behöva så mycket som tre miljarder euro ytterligare i kapital.

”Den stora överraskningen är den ytterligare kapitalinjektionen i Allied Irish. Staten kan kan komma att äga över 90 procent av banken”, säger Sebastian Orsi, analytiker på Merrion Capital i Dublin, till Business Week.

Enligt Irlands centralbankschef, Patrick Honohan, är det irländska banksystemet nu närmare den slutliga omstrukturering som behövs för hållbar ekonomisk återhämtning.

ANNONS

Landets finansminister Brian Lenihan anser att det är viktigt att ta stora kostnader för att reparera det irländska banksystemet. Utländska banker har flytt fältet och Brian Lenihan vill undvika en Japan-situation med zombiebanker i ett decennium.

”Vi städar upp bankerna så att osäkerheten försvinner och dessa därmed blir redo att operera igen”, säger han.

Finansministern tycker inte heller att Irlands ekonomiska situation är lika allvarlig som andra ”perifiera” EU-länder.

Under torsdagen fick Spanien se sitt kreditbetyg sänkt från toppbetyget AAA till AA1 av Moody’s.

Irland får betala 6,6 procent i årlig ränta för ett tioårigt lån, vilket kan jämföras med tysklands 2,25 procent. Landets skulle låna upp kapital på marknaden i oktober och november men har ställt in dessa auktioner och kommer att vänta till 2011 med att finansiera sig på marknaden igen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]