Electrolux-styrelsens återköpsmandat bäddar för Wallenbergarnas maktbolag.
Investors smygräd i Electrolux
Mest läst i kategorin
I november förra året köpte Wallenbergarnas maktbolag Investor ytterligare 3 miljoner b-aktier i Electrolux. Köpet kostade Investor en halv miljard och innebar att man fick totalt 13,6 procent av aktierna och 29,9 procent av rösterna i bolaget.
Anmäl dig till Ingemar Carlssons Tekniska Analys som skickas ut till din mejl-box varje måndag innan börsen öppnar.
Genom köpet hamnade Wallenbergarna farligt nära den 30-procentiga gränsen för budplikt. Nu verkar det som att Investor kommer lyckas smyga sig över ett 30-procentigt innehav – utan att behöva lägga ett uppköpserbjudande till resterande aktieägare.
I dagens Electrolux-rapport meddelades nämligen att styrelsen slopar en extrautdelning, men vill ha ett återköpsmandat på maximalt 10 procent av aktierna. Redan nu finns det ett motsvarande mandat från föregående årsstämma.
När Investor storköpte aktier i höstas spekulerades det i att bolaget var suget på att ta över hela vitvarujätten och ta bort den från börsen.
Tillsammans med portföljbolagen Husqvarna och Atlas Copco hör Electrolux till de noterade bolag som Investor successivt ökat ägandet i under de senaste åren.
Oscar Stege Unger är presschef på Investor.
Stämmer det att Investor nu kan komma att få över 30 procent av rösterna i Electrolux?
– En konsekvens blir förstås att vårt innehav ökar. Vi är passiva i det här. Precis som andra aktieägare kommer vår ägarandel att öka men med hur mycket beror på hur mycket aktier som återköps, säger Oscar Stege Unger.
Vad har ni för framtida planer för innehavet i Electrolux?
– Det är inget som vi går ut med. Vi rapporterar om våra innehav varje kvartal. Om vi skulle köpa aktier i Electrolux skulle det naturligtvis trigga budplikten, säger Oscar Stege Unger.
Johanna Petersson Cervenka
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.