Institutionernas kapital i smart beta är dubblats på två år, enligt Towers Watson.
Investerare dubblar smart beta-exponering
Mest läst i kategorin
Institutionella investerare har dubblat sin allokering till så kallade smart beta-investeringar på två år, enligt en rapport av globala rådgivaren Towers Watson.
Smart beta ses som ett mindre riskabelt och mer kostnadseffektivt sätt att få exponering mot de underliggande riskfaktorer som driver avkastningen.
Towers Watsons globala kunder investerade 8 miljarder dollar genom strategierna förra året. Den totala exponeringen uppgår därmed till 40 miljarder dollar i en rad olika tillgångsklasser, fördelat på 550 portföljer.
Bara två år tidigare var siffran hälften så liten, skriver Towers Watson.
Traditionellt sett kopplas smart beta med aktieinvesteringar men rådgivarens undersökning visar att strategin implementeras allt mer i andra tillgångsklasser numera.
Bland de diversifierade placeringarna var fastigheter mest populärt med en ökning till 3 miljarder dollar förra året jämfört med 1,6 miljarder 2010. Tätt bakom ligger infrastruktur, då kunder som statliga fonder, stiftelser och pensionsfonder gick in med 2,3 miljarder dollar jämfört med bara 59 miljoner fyra år tidigare.
Även inom obligationer upplever smart beta-strategier en stark tillväxt och ligger på samma nivå som aktiemarknaden gjorde 2010, skriver Towers Watson.
Rådgivarens globala chef för manager research Luba Nikulina kommenterar att intresset fortsätter växa men varnar även för komplexitet och poängterar vikten av att hitta rätt förvaltare.
– Vi anser att smart beta borde vara enkelt att beskriva och förstå, vilket många av de här produkterna inte är, då de ofta är dåligt implementerade och naiva gällande riskerna. Tillväxten har varit fenomenal de senaste fem åren och vi ser fortsatt stor efterfrågan, men för smart implementering och innovation, säger hon.
Towers Watson är inte den enda marknadsaktören som nämnt det ökade intresset för smart beta på sistone.
I rapporten Svensk Fondexpertindex i januari togs ämnet upp som en växande trend och potentiellt ett nytt, tredje fondsegment som kan hamna mellan aktivt och passivt förvaltade fonder i portföljerna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.