Realtid

Inget skadestånd för uteblivet vd-jobb

administrator
administrator
Uppdaterad: 25 juni 2007Publicerad: 25 juni 2007

Tieto Enators grundare Göran Garvner ville ha 24 miljoner kronor av staten för att han inte fick ett jobb på grund av brottsmisstankar. Hovrätten ger honom bara 100 000 kronor i skadestånd för att frikännandet tog lång tid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Göran Garvner grundade 1972 Modulföretagen, som nu är en del av it-koncernen Tieto-Enator. 1986 sålde han sina företag för 70 miljoner kronor och flyttade till Belgien av skatteskäl.

Problemen började tre år senare, 1989, när konkursförvaltaren i ett av hans tidigare bolag anmälde honom för brottsmisstankar. En långsam åklagarmyndighet medförde att han inte friades från misstankarna förrän i december 1998.

Göran Garvner påstår att han redan 1992 erbjöds ett vd-jobb med 90 000 kronor i månadslön, men att erbjudandet drogs tillbaka med anledning av brottsmisstankarna. Därför ville han ha 24 miljoner kronor i skadestånd för de inkomster som han har förlorat.

Men han får inga pengar för den uteblivna lönen. Rätten menar att det inte kan styrkas att misstankarna haft någon betydelse för Göran Garvners inkomster. De anser också att det är ”svårförståeligt” att han inte efter frikännadet 1998 gjorde något försök att flytta tillbaka till Sverige och söka jobb här.

Därmed fastställer hovrätten en tingsrättsdom från 2006. Där slogs fast att det var åklagarmyndighetens fel att domen tog så lång tid. Göran Garvner får därför 100 000 kronor i skadestånd för den långa handläggningstiden.

Samtidigt får han själv stå för alla rättegångskostnader.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS