Ingenjörer har framtiden för sig. För grundskolelärare ser det något dystrare ut de närmaste åren, visar SCB:s prognos för arbetsmarknadsläget.
Ingenjör är framtidens yrke

Mest läst i kategorin
På kort sikt söker allt fler arbetsgivare personal. De tillfrågade arbetsgivarna uppger att det är brist på sökande bland fler utbildningsgrupper i år än vid förra årets undersökning, enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) arbetskraftsbarometer.
Just nu är det bland annat brist på gymnasieutbildade tekniker samt programmerare och systemvetare. Även inom vården är det brist på sökande. Läkare och specialistutbildade sjuksköterskor efterfrågas bland annat. Närmare hälften av arbetsgivarna inom vården anger att de sökt personal det senaste året. Också förskollärare och fritidspedagoger kan känna sig eftertraktade för närvarande.
Men sett på lite längre sikt, tre år, är bilden något annorlunda. Då väntas exempelvis behovet av barnutbildade att minska, enligt arbetsgivarnas bedömning. Även efterfrågan på grundskolelärare med inriktning mot språk, matte och SO-ämnen väntas minska. Dessutom väntas personer med handels- och administrativ utbildning gå en sämre framtid till mötes.
Då är det i stället bättre att satsa på en civil- eller högskoleingenjörsutbildning inom områdena bygg, elektronik och maskin. Där bedömer störst andel av arbetsgivarna att behovet av att anställa är störst.
SCB:s arbetskraftsbarometer baseras på svar under hösten från cirka 7.000 personalansvariga på olika arbetsställen.
TT