Nånsin försökt svara fastän ingen ringer? Att glömma mobilen hemma räcker inte för att slippa undan.
Inbillade vibrationer
Mest läst i kategorin
Plikten att vara ständigt nåbar får de mest hängivna användarna av handdatortelefonen Blackberry att känna inbillade vibrationer när telefonen saknas – som fantomsmärtor från en amputerad kroppsdel.
En studie gjord av doktoranden David Laramie vid den amerikanska psykologskolan Alliant International University visar att fantomsignalerna är vanligare hos unga impulsiva storpratare.
Fenomenet kalls ringxiety och är bekant också bland vanliga kontantkortskonsumenter.
När en mobiltelefon ringer på bussen griper många passagerare efter en telefon som inte ringer, eller inte ens finns där.
– Jag tillhör dem som börjar leta, säger Bo Melin som är professor i arbetspsykologi på Karolinska Institutet i Stockholm.
Genom associativ inlärning kan vi skapa ett irrationellt beteende – som Pavlovs hundar. Men själv verkar Bo Melin inte vara beroende av sin mobil.
– Att jag tycker mig höra en signal som inte finns har jag inte råkat ut för. Någon signal ska det nog ändå vara. Det finns små subtila triggers och en igenkänning – att situationen är väldigt typisk, som att det brukar ringa på bussen.
Den utlösande impulsen kan vara mycket oansenlig om du är stressad eller faktiskt väntar ett viktigt samtal eller sms. Men förmågan att inbilla sig att telefonen ringer verkar öka när vi oroar oss för att missa om det ringer, även om vi inte väntar på ett samtal.
Det händer oftare att vi tror oss höra telefonen eller dörrklockan när vi står i duschen, tittar på tv, dammsuger eller gör något annat som bullrar eller skakar. Dels för att det blir lättare att ta miste, dels för insikten att vi inte skulle höra om det faktiskt ringde.
Ett oljud som påminner om bara en liten del av ringsignalen räcker för att hjärnan ska associera och fylla i resten av trudelutten. Enkla signaler är värst. Frekvensområdet för de effektivaste signalerna kan vara svåra att lokalisera i rummet och sammanfaller dessutom med barnskrik, ett ljud de flesta distraheras av.
Till skillnad från verklig eller inbillad huvudvärk som skylls på strålningen från mobilerna, är de inbillade vibrationerna harmlösa, så när som på den stress de framkallar.
Ändå är de knappast något att eftersträva, som telefontillverkaren Nokia vill få konsumenterna att känna i sin tunnelbanekampanj med bilder på människor som växt ihop med sina nallar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.