Realtid

"Husbubblan ett hjärnspöke"

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 mars 2010Publicerad: 18 mars 2010

De stigande huspriserna är inget problem för penningpolitiken, tycker vice riksbankschefen Lars E O Svensson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”För närvarande finns det nästan inga risker alls, det är ett hjärnspöke”, säger Svensson.

Vice riksbankschefen hänvisar bland annat till Finansinspektionens senaste rapport om läget på bomarknaden.

– Även med extrema antaganden blir det väldigt få hushåll som kommer i ekonomiska trångmål, enligt rapporten, säger Svensson på ett seminarium anordnat av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS).

Irma Rosenberg, som tidigare satt med i Riksbankens direktion, gör dock inte alls samma bedömning. Hon ser hushållens ökande upplåning och de stigande bostadspriserna som en varningssignal.

– Ser man på hela bilden ska man vara lite orolig, även om penningpolitiken inte är rätt vapen, säger hon på samma seminarium.

Svensson har vid en serie direktionsmöten i Riksbanken, där reporäntan sätts, reserverat sig mot beslut om oförändrad ränta och i stället pläderat för en sänkning av reporäntan till noll, ned från rekordlåga 0,25 procent.

Effekterna av vad som hade hänt i den svenska ekonomin om han fått gehör i direktionen bedömer han så här:

– Vi hade fått ett mindre produktionsgap i ekonomin och mellan 10 000 och 16 000 fler jobb, sade Svensson.

ANNONS

Inte heller den bedömningen delar Rosenberg.

– Att 0,25 procentenheters lägre ränta skulle ge 16 000 fler jobb går inte ihop för mig. Det måste vara fel på modellen, säger Rosenberg.

Riksbanken har i efterhand fått hård kritik för den sista räntehöjningen, till 4,75 procent, precis före Lehman Brothers-kraschen i september 2008. Röstsiffrorna i direktionen blev då tre mot tre, vilket gav riksbankschefen Stefan Ingves utslagsrösten.

Lars E O Svensson var en av dem som röstade för den sista höjningen.

– Under sommaren ökade inflationstrycket och realekonomin blev svagare. Jag tyckte det var rimligt att vi fullföljde den reporäntebana vi hade lagt ut, säger Svensson på torsdagen.

– Men alla har inte förstått att vi faktiskt lättade på penningpolitiken vid det mötet genom att vi samtidigt sänkte reporäntebanan, tillägger han.

Samtidigt understryker Svensson att om direktionen vetat om att Lehman skulle kollapsa hade bedömningen säkert varit annorlunda.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]