Kina har i samtal med EU utlovat genomgripande åtgärder för att hantera landets utsläpp
Hoppet står till Kina
Mest läst i kategorin
Det säger Sveriges miljöminister Andreas Carlgren. Detaljerna kommer att redovisas av president Hu Jintao på tisdagen.
Hu Jintaos framträdande blir enligt Carlgren ett av huvudnumren på tisdagens FN-toppmöte om klimatet i New York.
Carlgren hoppas även få se positiva signaler från den nya japanska regeringen, som inför mötet har sagt sig sikta på att till 2020 ha reducerat de japanska utsläppen med 25 procent jämfört med 1990 års nivåer.
Därtill anser han att det är dags för USA:s president Barack Obama att ta tag i frågan.
– Vi väntar oss att Obama-administrationen visar internationellt ledarskap.
Tisdagens klimatmöte i New York syftar till att skaka liv i de kärvande förhandlingarna inför Köpenhamnsmötet i december, då 190 stats- och regeringschefer ska enas om ett nytt internationellt klimatavtal för att ersätta Kyoto-protokollet från 1997.
Inför mötet har bland andra José-Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande, sagt att klimatförhandlingarna är nära dödläge.
– Jag går in i de kommande dagarna med rätt högt ställda förväntningar. De politiska ledarna ger mycket bättre signaler än deras förhandlare, säger Carlgren, när TT pratar med honom efter ett möte med EU-kollegor i New York.
Samtidigt vill han tona ned de uttryck för motvilja som förekommer bland politiker i USA inför ett nytt Kyoto-avtal, med traktatmässigt fastslagna åtaganden.
– Den nya administrationen är öppen för att ta på sig internationella åtaganden. Men de säger att de också behöver se åtaganden från u-länderna, säger han.
Efter Ban Ki-Moons klimattoppmöte förflyttar sig den politiska världseliten 60 mil västerut, till Pittsburgh, där G20 har toppmöte på torsdag-fredag. Där kommer för första gången frågan om klimatåtgärdernas finansiering upp på allvar, enligt Carlgren.
– Pittsburgh blir första tillfället att lyfta de frågorna. Går det inte där tar vi frågan vidare till FN-förhandlingarna i Bangkok nästa vecka för fortsatt diskussion.
Carlgren beskriver EU som pådrivande i processen.
– EU:s roll i det här är att ta ledningen och driva på.
Och något annat än att nå fram till ett nytt klimatavtal i Köpenhamn finns inte i Carlgrens föreställningsvärld, uppger han.
– Köpenhamn är enda tillfället för detta.
I amerikanska medier är FN-mötet en nedtonad händelse. Inte minst jämfört med all uppmärksamhet som riktas mot de väntade besluten om samordnad ekonomisk politik och nya bankregler på G20-mötet i Pittsburgh.
USA:s klimatförhandlare Todd Stern har inför tisdagen påpekat att senaten troligen inte kommer att hinna få färdigt ett lagförslag som öppnar upp dörren för Obama att göra åtaganden på klimatområdet i Köpenhamn.
Han har även påmint om att USA aldrig ratificerade Kyoto-protokollet, en direkt följd av att just senaten satte sig på tvären.
– Till skillnad från vad som hände i Kyoto måste vi ha vår internationella och inhemska position synkroniserad, säger han till tidningen The New York Times inför FN-mötet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.