När HSB:s riksförbund i Stockholm skapade en ny vd-befattning, så föll valet på norrländskan Eva Nordström.
Hon leder HSB mot nya mål

Hon har jobbat på HSB:s riksförbund i Stockholm sedan 2001. Men den som tror att HSB:s nya vd fått förtur till en bostad har fel. Eva bor inte alls i HSB:s regi. Hon bor med sin familj i ett av Riksbyggens radhus i Järla sjö i Nacka, där hon stortrivs.
– Det känns jättebra! Vi blev så förälskade i Järla sjöområdet när vi skulle flytta hit från Luleå, Så vi slog till direkt på radhuset. Men jag ser inte Riksbyggen som konkurrenter. HSB är en av flera aktörer som bygger och förvaltar bostäder.
Att vara vd i en organisation som består av självstyrande ekonomiska föreningar är lite speciellt. Eva Nordström kan inte bestämma över hela organisationen som en vd i ett börsbolag. Men det ser hon bara som en utmaning.
– Det är spännande att jobba i ett företag som inte är en koncern. Jag måste anstränga mig mer för att motivera medlemsföreningarna. Det är enda sättet att få med dem i förändringsarbetet, säger hon.
På så sätt borde innehållet i hennes nuvarande vd-jobb inte vara så annorlunda mot jobbet som kommunikationschef, som hon nu lämnar. Men Eva Nordström menar att vd-rollen innebär en stor förändring för henne.
– Nu får jag ansvaret för helheten och därigenom får jag också ett bredare mandat av styrelsen att driva igenom förändringar, säger hon.
Att tillsätta en vd för HSB kan låta motsägelsefullt. Tidigare har ordföranden tagit på sig de operativa uppgifterna. Men Eva Nordström tycker inte att den nya vd-rollen kolliderar med folkrörelseidén.
– Jag har bara fått positiva kommentarer på att HSB nu har en vd. Vi ska fortsatt vara en folkrörelse, men vi måste vara affärsmässiga. Ingen vill ju betala mer än nödvändigt för sitt boende. Men det är viktigt hur man hanterar vd-rollen, säger hon.
Eva Nordström kan som vd skörda frukterna av sina ansträngningar som chef för kommunikationsenheten. Från att HSB upplevt många år med minskande förtroende och medlemsfall, så har trenden vänt efter hårt arbete med de gemensamma värderingarna.
– De senaste sju åren har vi jobbat hårt med vår värdegrund, som vi kallar ETHOS. Det är värderingarna som är kittet i vår organisation. I en undersökning bland allmänheten är Ikea den enda organsation som har bättre anseende än vi har. Bland våra medlemmar låg vi allra högst. Det känns roligt, säger hon.
Samtidigt kan inte HSB slå sig till ro.
– Vi måste hitta modern form för folkrörelsen. Tiderna förändras. Det kan handla om nya sätt att jobba i styrelserna och ökat medlemsinflytande. Och där kan it spela en viktig roll. Eftersom föryngringen av föreningarna går snabbast i storstäderna, så brådskar förändringarna mest där, säger hon.
Det finns fortfarande några heliga kor kvar. Medlemmar som bosparar, något som kan ge förtur till lägenheter, kan bara tillgodoräkna sig poäng för ett årligt sparande på upp till 3.600 kronor. En summa som kan verka försumbar med dagens bostadspriser. Men här märks folkrörelseideologin tydligt.
– Det ska vara möjligt för alla normalinkomsttagare att nå upp till det maximala målet, säger Eva Nordström.
Fastighetsbranschen är mansdominerad, men det håller på att förändras enligt Eva Nordström.
– Visst finns det många män i branschen, vilket är naturligt eftersom det handlat mycket om teknik som traditionellt varit mansyrken. Men nu handlar det allt mer om själva boendet, något som i högsta grad är traditionellt kvinnligt. Och jag tycker om att jobba med män, säger hon.
Men ärligt talat. Tror du att HSB har en framtid?
– Jag tror att HSB har en väldigt ljus framtid, men kanske i en modernare förpackning. Det är min övertygelse. Annars hade jag aldrig tagit det här jobbet.