Realtid

Hon hjälper kreditförvaltare göra entré i Norden

admin
admin
Uppdaterad: 23 nov. 2016Publicerad: 23 nov. 2016

Brittiska Scio Capital vill växa bland Nordens institutionella investerare med hjälp av Jessica Eistrands privata rådgivningsfirma Lapposand.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ränteförvaltaren och rådgivaren Scio Capital vill locka till sig nordiska institutionella investerare och ingår ett samarbete med Lapposand, ett privatägt bolag drivet av Londonbaserade svenska finansrådgivaren Jessica Eistrand.

Scio Capital, som är en aktör inom alternativa krediter, ska med hjälp av Eistrand och Lapposand kunna ta kontakt med de institutionella investerarna och pensionsbolagen som letar efter mer nischade mandat och speciallösningar, säger hon till Realtid.se.

– Jag har å min sida alltid täckt de nordiska pensionsbolagen och jobbat med många olika förvaltare. Jag ser också ett behov hos investerare att samarbeta med förvaltare som har nischad specialistkompetens. Jag jobbar med flera sådana alfa-spelare som jobbar inom ett smalt område. Likväl som det kommer mycket kapital till de stora indexspelarna så finns alltjämt också ett stort behov av nischade lösningar där förvaltaren är flexibel nog att leverera anpassade investeringslösningar utefter olika behov, till försäkringsbolag till exempel, säger hon.

– De här nya, ‘unga’ och mer nischade spelarna har inte kapacitet att sätta upp kontor och anställa folk till Stockholm till exempel så det här blir ett lättare sätt att komma in på marknaden. Scio blir ett av mina partners och de kommer sluta samarbetsavtal med andra i övriga Europa.

Eistrand har även ett förflutet på Deutsche Bank, där hon i början av 2000-talet var kollega med Scios grundare Greg Branch, som var bankens dåvarande chef för trading av strukturerade krediter. Scio erbjuder en fond men merparten av dess verksamhet är rådgivningstjänster inom alternativa krediter till banker och sovereigns samt medinvesteringar tillsammans med sina kunder.

Att det finns ett intresse för den här typen av tillgångar bland institutioner beror på faktorer som avkastning men även diversifiering, menar Eistrand.

– Det gäller att diversifiera sin ränteportfölj i högre grad. Och kreditmarknaden är enormt stor, fortfarande en av de största räntemarknaderna som finns och den är väldigt diversifierad och fragmenterad. Det finns många underkategorier. I takt med att bankerna gör mindre av det leder det också till att någon annan tar över. Det krävs specialistkompetens på området också. Investerarna ser det. Vissa har egen kompetens och gör det själva men andra vill få externa råd och marknadsinsikter, säger hon.

Den nordiska marknaden är dock lite splittrad i sitt intresse och i vissa länder är kreditmandat traditionellt sett mer populära.

ANNONS

– Jag har jobbat med det här i 15 år i London och det har alltid tagit mig i huvudsak till Danmark. Det har att göra med att pensionsbolagen traditionellt sätt har en högre andel exponering i räntemarknaden och har en längre tradition av att investera i krediter. I Sverige har man föredragit hedgefonder och aktier, säger Eistrand.

Eistrand jobbar med flera alternativa förvaltare som vill öka sin närvaro på den nordiska marknaden via Lapposand. Samtidigt är hon också verksam på Arabesque Partners, en fondförvaltare med stort fokus på ESG-området.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]