Filmer som Bodyguard och Livvakterna har gjort livvaktsyrket blivit sexigt. Många lockas av den glamorösa bilden som kommer från Hollywood, men det är få som klarar av att ens bli antagna till en livvaktsutbildning.
Högt tryck på livvaktsutbildningen

Mest läst i kategorin
400 personer söker till Securitas livvaktsutbildning varje år. Endast 16–17 av dem blir antagna. Ännu högre är söktrycket i samband med att livvaktsyrket uppmärksammas av medierna.
– Efter filmen ”Livvakterna” ökade antalet sökande avsevärt! Men det är oftast inte den typen av sökande som passar. De flesta lyckade rekryteringar vi gjort är personer som vi själva sökt upp, säger Lennarth Ädel som är chef för Securitas personskyddsavdelning.
Den slentrianmässiga bilden av en person som vill bli livvakt är en militärt överintresserad 22-årig ungkarl som går klädd i militärbyxor, tunga kängor och mörka solglasögon. De killarna har ingen som helst chans att komma in på Securitas livvaktsutbildning.
– Vi söker lite äldre personer med stabila sociala förhållanden. Helst ska de ha familj och barn. De ska vara mogna och trygga helt enkelt, säger Lennarth Ädel.
Anledningen till att de vill ha äldre, mer mogna personer är framförallt typen av uppdragsgivare som de oftast jobbar med. De vill också gärna ha fler kvinnliga livvakter, vilket just nu är en bristvara. Många av de som anställer Securitas för personskydd är personer som tillhör näringslivstoppen på något sätt och många av dem är män i medelåldern. Det är i många fall lättare för en kvinnlig livvakt att smälta in i miljön kring en man från näringslivstoppen än för en manlig livvakt.
– Många jobb är väl anpassade för kvinnor. Det kan till exempel handlar om en skyddsperson som har dåliga erfarenheter av män. Dessutom försöker vi alltid hålla låg profil och synas så lite som möjligt. Om vi då skyddar en man från näringslivstoppen eller något liknande så ser det till exempel mer naturligt ut om en kvinna sitter tillsammans med honom på en restaurang än om en man gör det under en längre tid, säger Lennarth Ädel.
En orsak till varför näringslivstoppar är överrepresenterade som kunder hos säkerhetsföretag är att upp till 90 procent av de fall där någon behöver personskydd är yrkesrelaterade. Även personer som fattar obehagliga beslut som till exempel personalchefen, socialarbetaren, kronofogden eller tjänstemannen som beviljar bygglov är i riskzonen för att bli utsatta för utpressning och hot.
– Jag känner till ett fall där en person blev nekad bygglov på en gillestuga och det vände totalt upp och ner på sitt liv. Personen skickade hotbrev och förföljde personen som tagit beslutet i över två år. Han blev sparkad från sitt jobb, förlorade sin familj. Allt bara för att han inte fick bygga en gillestuga, berättar en person som är ansvarig för livvaktsutbildningen men inte vill stå med namn.
Ett tänkbart scenario som kan leda till att personskydd behövs börjar med att en person på ett företag får i uppdrag att leverera ett beslut om stora personalnedskärningar. På ett företag med en stor personalstyrka finns det alltid någon som uppfattar ett sådant besked extra negativt. Vi kallar den personen Nisse. Nisse börjar skicka hotbrev, sopor, avföring eller vad som helst till personen som levererade beskedet om nedskärningar. Kanske skickar han bilder på personens barn och familj och hotar med vad han tänker göra mot dem. Hoten trappas successivt upp.
– Det är här vi kliver in och stärker upp personens lås och larm i hemmet. Vi pratar också om vad han/hon och resten av familjen kan ändra sitt beteende för att avvärja hoten, säger Lennarth Ädel.
Familjen får en säkerhetsutbildning. Livvakterna börjar med att utföra skyddsspaningar kring den hotade personen eller kring Nisse, ifall de vet att det är Nisse som uttalat hoten. Så fort den hotade personen ska göra offentliga framträdanden så finns livvakter med i bakgrunden. Om hoten ökar så får den hotade i yttersta fall livvaktsskydd dygnet runt.
– Ett krav vi har för att vi överhuvudtaget ska ta oss an ett fall är att det finns en polisanmälan i grunden. Vi samarbetar hela tiden med polisen. Allt material som vi samlar in under tiden arkiveras och lämnas sedan till polisen som utredningsbilaga. Utredningsbilagan ingår sedan i polisens förundersökning. Förhoppningsvis leder denna till att åtal väcks, säger Lennarth Ädel.
Man behöver inte fatta snåriga beslut för att vara i riskzonen för att bli utsatt för hot och förföljelser. Det räcker att man har gott om pengar. I dag pågår det en organiserad kartläggning av förmögna personer både i Sverige och utomlands. Har du gott om pengar i Sverige i dag så finns det en generell hotbild mot dig.
Lennarth Ädel utesluter inte att utpressning av förmögna blivit allt vanligare och att mörkertalet antagligen är stort. En orsak till detta är mediernas fokusering på rika personer, men även den nya krogkulturen bär en del av skulden.
– Krogkulturen har förändrats under senare år. I dag blandas näringslivstoppar, och andra med mycket pengar, med mer eller mindre kriminella personer på samma nattklubbar på Stureplan. Tidigare var det mer uppdelat. Ofta börjar det nog med att de här personerna ingår affärsuppgörelser, men sen slutar det i rena blåsningar, säger personen med ansvar för livvaktsutbildningen.
En del av dem som blir utpressade väljer att inte blanda in polis utan betalar istället de summor som utpressarna kräver. De tror att de på så sätt kan köpa sig lugn och ro.
– Jag kan till viss del förstå att folk betalar, även om det är fel att göra det. De vill slippa hamna i tidningarna. Men personerna som utövar utpressning kommer nästan alltid tillbaka när de en gång märkt att de kommer undan med sina hot, säger personen med ansvar för livvaktsutbildningen.
För att klara av att arbeta som livvakt krävs det att man är mångsidig och anpassningsbar. Man måste enligt den utbildningsansvarige vara en social kameleont för att lyckas smälta in i de varierande miljöerna. Ena dagen arbetar man på ett socialkontor, nästa dag är man på nobelfesten. Därför har Securitas livvakter också rekryterats med anledning av sina skilda bakgrunder.
– Vi har allt ifrån dagisfröknar och vårdbiträden till en pastor från frälsningsarmén, berättar personen med ansvar för livvaktsubildningen.
Det räcker dock inte med att bli antagen till en livvaktsutbildning för att få jobb. Efter att Securitas avslutat en utbildning så läggs namnen på de intressanta deltagarna in i en behovsdatabas. För att man sedan ska bli fast anställd krävs det att man först genomfört en provanställning eller behovsanställning. Men lyckas en person väl få fast anställning så stannar de oftast.
– De senaste åren har vi inte haft några uppsägningar alls. Medelåldern på personalen är för tillfället 35 år. Tyvärr är det alldeles för få kvinnor, berättar Lennarth Ädel.
De krävande arbetstiderna som livvakter har är en av orsakerna till varför det är svårt att hitta kvinnor som vill ha jobbet. Innan någon antas till livvaktsutbildningen får de genomgå ett antal intervjuer. De blir också tillsagda att gå hem och prata med sina familjer om vad arbetet kräver både när det gäller arbetstider och resor. Det är i det här momentet många kvinnor väljer att tacka nej.