Svenska marknadsräntor steg och kronan stärktes mot dollar och euro under torsdagen.
Högre ränta och starkare krona
Mest läst i kategorin
Dollarn har inte varit billigare på 15 år. Stigande inflationstakt bidrog, liksom den senaste tidens börslyft och förväntningar att Riksbanken höjer reporäntan.
Torsdagens viktigaste statistik var KPI-siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som publicerades på morgonen. Konsumentpriserna steg med 1,0 procent från augusti till september. Priserna på kläder och skor steg med 12,3 respektive 9,6 procent. Men även stigande räntekostnader och högre drivmedelspriser drog upp priserna.
Prisökningarna innebar att inflationstakten steg från 1,8 procent i augusti till 2,2 procent i september. Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna.
– Inflationssiffrorna kom in ungefär som väntat, säger Peter Kaplan, chefsstrateg på Handelsbanken, till TT.
– Jag tror att Riksbanken kommer att höja räntan med 0,25 procentenheter i slutet av oktober. Det är möjligt att Riksbanken därefter gör en paus med att höja räntan fram till i februari nästa år.
Kronan fortsatte att stärkas mot både dollarn och euron efter SCB:s inflationssiffror. Men förklaringen är främst den senaste tidens börslyft och förväntningar om att Riksbankens reporänta snart kommer att vara högre än ECB-räntan.
Mot dollarn stärktes kronan med fem öre till 6:41 kronor, vilket är den lägsta noteringen på 15 år. Mot euron stärktes kronan med fyra öre till 9:11 kronor.
Tioårig statsobligation: 4,40 procent (4,37).
Sexmånaders statsskuldväxel: 3,81 procent (3,78).
Euro: 9:11 kronor (9:15).
Dollar: 6:41 kronor (6:46).
TCW-index: 122,56 (123,28).
Siffrorna inom parentes anger räntor och valutor vid stängningen föregående handelsdag. Ju lägre TCW-index, desto starkare krona.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.