Elkunder kan vänta ett betydligt högre elpris efter årsskiftet.
Högre elpris väntar efter nyår
Mest läst i kategorin
Orsaken är en snålare tilldelning av utsläppsrätter från och med nästa år.
Terminspriserna för de kontrakt som handlas på elbörsen Nordpool visar på förväntningar om betydligt högre elpriser efter nyår. Den främsta anledningen till detta är att priset på utsläppsrätter stiger betydligt efter årsskiftet, skriver Energimarknadsinpektionen, EMI, i ett pressmeddelande.
Det genomsnittliga spotpriset under november hamnade på drygt 42 öre per kilowattimme (KWh), medan terminskontrakt för första kvartalet 2008 handlats till priser på 56 öre per KWh, visar statistik från EMI. Det betyder en prisuppgång på 33 procent före skatt.
Vid årsskiftet påbörjas en ny handelsperiod för utsläppsrätter. Priserna på dem påverkar elpriset eftersom det höjer produktionskostnaden för el från produktionsanläggningar som drivs av fossila bränslen som kol och olja.
”Den tilldelade mängden utsläppsrätter för den nuvarande handelsperioden, som avslutas den 31 december, har varit betydligt generösare än den förväntade efterfrågan. Detta illustreras tydligt genom de extremt låga priserna på utsläppsrätter för december”, skriver EMI.
Men till följd av den lägre tilldelningskvoten av utsläppsrätter som gäller för perioden 2008-2012 blir priserna betydligt högre efter årsskiftet. Utsläppsrätten för ett ton koldioxid i december kostar 62 öre medan motsvarande utsläppsrätt för december 2008 kostar drygt 212 kronor.
Elleverantören Telge Energi gör en delvis annan bedömning av elpriset. Bolaget pekar på att den så kallade hydrologiska balansen har förbättrats och nu visar ett överskott på 4 terawattimmar. Telge Energi konstaterar också att havstemperaturerna är höga för årstiden, att det är gott om snö i södra Jämtland och Härjedalen och att uppgången för kol- och oljepriset brutits.
”Den uppgången som utsläppsrätterna medför är enligt vår bedömning nu till största delen inräknat i det rörliga priset”, skriver bolaget i ett nyhetsbrev.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.