Realtid

Hel-grön investerare litar ej på marknaden

administrator
administrator
Uppdaterad: 30 nov. 2006Publicerad: 30 nov. 2006

Allt fler satsar på gröna pengar i form av utsläppsrätter. De traditionella investmentbankerna konkurrerar med nyare aktörer som ser möjligheter att kombinera rädda-världen-tänk med chansen att tjäna pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den två år gamla koldioxidmarknaden är värd minst 22 miljarder dollar, eller minst 151 miljarder kronor. Och finansmarknaden är inte sena med att hoppa på de ekonomiska möjligheterna.

Förra månaden investerade investmentbanken Morgan Stanley 3 miljarder dollar, och Goldman Sachs och Merrill Lynch har även de tagit in koldioxiden bland sina andra värdepapper. Dessutom har samtliga byggt upp enheter på bankerna som specialiserar sig på området.

Men det är inte enbart de traditionella finanshajarna som ser möjligheterna med koldioxidhandeln.

Med 20 års erfarenhet av att försöka bekämpa global uppvärmning var miljöjuristen James Cameron med om att starta en specialiserad investmentbank för tre år sen. Då hade han bland annat varit rådgivare åt ett antal mindre stater under de förhandlingar som ledde till 1997 års Kyotoprotokoll.

Den brittiska investmentbanken Climate Change Capital har affärsidén att enbart investera i gröna energiprojekt som minskar utsläppen av växthusgaser. Därefter handlas utsläppsrätterna på marknaden.

Tillsammans med Världsbankens Umbrella Carbon Facility förvaltar Climate Change Capital nära hälften av det samlade koldioxidfondkapitalet. Climate Change Capital ensamt står för ett kapital på 1 miljard dollar, eller närmare 7 miljarder kronor.

James Cameron citerar professorn och klimatspecialisten Stephen Schneider när han förklarar varför han startat investmentbanken.

– Varför lita på att marknaden fixar det som Stern* kallar ”det största marknadsmisslyckande världen någonsin sett”?, säger han till The Sydney Morning Herald.

ANNONS

Samtidigt är han i grunden en kapitalist som tror på ”marknadens kreativitet”. Och att man inte behöver leva på ett visst sätt för att bidra till en bättre värld.

– Jag har inget intresse i att göra uppoffringar för att förändra världen. Jag vill inte bli tillsagd att jag inte kan leva ett bra liv, säger han till Guardian.

* Nicholas Sterns rapport om klimatförändringarna slog ned som en bomb i slutet av oktober där han konstaterade att drastiska metoder måste till för att hindra en världsekonomisk kollaps orsakad av miljöförstöringen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS