Klimattoppmötet på Bali kommer sannolikt att fortsätta under hela fredagen.
Hård press på USA på klimatmötet
Mest läst i kategorin
Fortfarande återstår ett antal frågor att lösa och ännu är läget fastlåst mellan EU och USA.
På några punkter har förslag tagits fram som sannolikt kommer att accepteras av alla. Det tycks exempelvis som delegaterna har kommit fram till hur avskogningen i tropikerna ska kunna bekämpas, och hur det hela ska finansieras.
Däremot är det fortfarande strid om hur framtidsvisionen ska beskrivas. EU vill ha inskrivet att målet bör vara utsläppsminskningar på 25 till 40 procent fram till 2020, men USA säger fortfarande nej till att nämna några siffror — även om pressen nu är hård på USA att ge med sig.
En helt avgörande fråga, enligt miljöminister Andreas Carlgren, är hur man i texten ska ange vilka ansträngningar de olika ländergrupperna ska göra under de kommande åren.
Delikat balans
En av grupperna omfattar EU och alla andra länder som skrivit under det nuvarande klimatavtalet, Kyotoprotokollet. USA, det enda i-land som står utanför Kyoto, utgör en egen grupp. Den tredje gruppen är u-länderna.
– Det hela handlar om hur man ska beskriva balansen mellan i-länderna och u-länderna. Det innefattar inga siffror i det här skedet, men kräver mycket noggranna formuleringar, säger Carlgren.
– Misslyckas vi här på Bali beror det mer på balansfrågan än något annat. I-länderna måste ta på sig huvudansvaret för utsläppsminskningarna, men u-länderna, framför allt de starkt växande ekonomierna, ska också kunna bidra. Hur detta ska uttryckas är inte lätt.
Med starkt växande ekonomier avses givetvis Kina, Indien, Brasilien och andra jättar. Dilemmat är att de fortfarande är utvecklingsländer och därför inte kan förväntas ha samma åtaganden som i-länderna — samtidigt som deras utsläpp ökar dramatiskt. Klimatet bryr sig inte om varifrån koldioxiden kommer och därför måste Kina och Indien i en nära framtid hejda sina utsläpp.
Förhandlingarna pågick ända fram till klockan fyra på fredagsmorgonen och återupptogs på förmiddagen. Hur lång tid som kommer att krävas är oklart.
– I sådana här sammanhang fortsätter man tills man är färdig eller tills det står klart att man inte kan nå resultat, säger Anders Turesson, Sveriges chefsförhandlare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.