Microsoft ger ryska staten förevändning att tysta kritiker.
Här slår Putins dissidentpoliser till
Mest läst i kategorin
Det skriver New York Times i ett reportage från Irkutsk i Sibirien, inte långt från Bajkalsjön.
Här protesterade organisationen Baikal Environmental Wave i januari mot att premiärminister Vladimir Putin just beslutat sig för att återuppta verksamheten i en fabrik som är på väg att förgifta en av världens största färskvattensreserver.
Strax därpå stegade civilklädd polis in i organisationens lokaler. De sa att de kom från den enhet som utreder piratkopiering, men miljörganisationens medarbetare kände igen en av poliserna från den enhet som övervakar aktivister.
Poliserna tog med sig organisationens 12 datorer med dokumentation av miljöförstöringen.
Polisen hänvisade till anklagelser från den amerikanska mjukvarujätten Microsofts juridiska ombud i Moskva.
Organisationens språkrör Marina Rikhvanova var förberedd. Hon hade sett hur andra drabbats. Därför hade hon sett till att bara ha lagliga program på datorerna.
Det hjälpte inte. Och det hjälpte inte att klaga hos Microsoft.
– De sa att frågan måste hanteras av säkerhetstjänsten, säger organisationens språkrör Marina Rikhvanova.
Fallet är inte unikt. Organisationen Transparency International som vunnit stort förtroende för sin kartläggning av korruption över hela världen och ryska Memorial som arbetar för mänskliga rättigheter uppger att de känner till ”dussintals” liknande fall över hela Ryssland.
Efter anklagelser från Microsofts juridiska ombud tar korrupta myndigheter datorer i beslag och hävdar att de hittat mjukvara utan giltig licens. De kräver pengar, mutor, för att inte väcka åtal.
”Vi ber er att nalkas valet av representanter i Ryssland med mer omsorg”, skriver Transparency International och Memorial i ett brev till Microsoft.
I fredags publicerade New York Times ett bemötande. Kevin Kutz, informationsdirektör på mjukvarujättens huvudkontor i Redmond, skriver att Microsoft ”är öppna för återkoppling om vad vi kan göra för att bli bättre”.
”Vi tar de farhågor som väckts på mycket stort allvar”, skriver han.
”Vi måste skydda våra produkter från piratkopiering, men vi är också måna om att erkänna grundläggande mänskliga rättigheter.”
Nu lovar han att utbilda och övervaka de jurister Microsoft anlitat i Moskva. Han tänker också jaga personer och organisationer som ”falskeligen” utger sig för att representera Microsoft.
Marina Rikhvanova är en av Rysslands mest erkända miljökämpar. Hon har varit engagerad för Bajkalsjön sedan 1960-talet.
Hon fick tillbaka sin dator i juli. Utan klistermärket “Certificate of Authenticity” från Microsoft men med ett virus som gjorde den omöjlig att använda.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.