Realtid

Håkan Lans teknik nobbad i USA

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 juni 2007Publicerad: 12 juni 2007

Tre leverantörer slåss nu om storordern på framtida amerikansk flygsäkerhet. Det amerikanska luftfartsverket ska i höst fatta beslut om vem som ska installera en helt ny infrastruktur.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Upphandlingen ger definitivt besked om att den svenska uppfinnaren Håkan Lans transponder-teknik nobbas av USA.

– De har avsiktligt exkluderat Håkans teknik, säger Bo Redeborn, strategisk direktör på den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Eurocontrol, till Realtid.se.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA vill att alla plan som vill flyga i de hårdast trafikerade luftvägarna ska installera ny teknik för att öka säkerheten. I höst väntas de lägga ett förslag som ställer krav på en installation från år 2020. Och just nu pågår en teknikupphandling av markstationerna som behövs för att systemet ska kunna fungera. Kostnaderna för att införa tekniken väntas bli 40 miljarder dollar enligt LA Times

Lockheed Martin, Raytheon och ITT slåss om storordern.

Upphandlingen ger definitivt besked om det som många väntat: trots att Håkan Lans teknik för flygkontroll blivit utsedd till världsstandard för flygtrafiken kommer den inte att komma i bruk överallt.

– De har avsiktligt exkluderat Håkans teknik, säger Bo Redeborn, strategisk direktör på den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Eurocontrol.

Bo Redeborn har tidigare arbetat på det svenska Luftfartsverket, och var med om att få Lans teknik accepterad som världsstandard av FN-organet ICAO i början av 2000-talet. Men att det är standard innebär alltså inte ett krav på att den ska användas.

– De har inga tekniska eller operativa argument för att välja bort den, fortsätter Bo Redeborn. Den information man kan få från deras system plockar vi idag ner från radarstationerna.

ANNONS

Grunden för både Håkan Lans idé och de system som USA nu är på väg att införa är densamma: GPS-teknik används för att hålla koll på flygplanens position. Men Håkan Lans går ett steg längre, och med hjälp av hans uppfinning kan man även få beräkningar av var planen kommer att befinna sig om en stund. Det innebär att tekniken också kan användas för att optimera flygrutter och inte minst inflygningar till hårt trafikerade flygplatser. Vilket i sin tur kan spara både tid och flygbränsle.

– Det här handlar om industripolitik, hävdar Bo Redeborn.

Vilka konsekvenser USA:s teknikval kan få för Håkan Lans teknik är svårt att säga i dag. I princip har det stått klart länge att USA inte kommer att välja den.

– Genom tidigare processer har man manövrerat bort den från den amerikansk marknaden, till stor del tack vare motstridiga europeiska intressen, säger Larry Johnsson, som är utvecklingingenjör på det svenska Luftfartsverket.

Det är i sig inte heller något hinder för utvecklingen av Lans transpondersystem. På det lilla svenska företaget CNS systems, som säljer system som bygger på Lans teknik, låter vd:n Stefan Nilsson lugn.

– Det här var väntat, och vi hade blivit extremt förvånade om de hade gjort på något annat sätt. Implementeringen accelererar istället söderut och österut, säger Stefan Nilsson och syftar på Europa och Asien.

Men det amerikanska vägvalet kan ändå bli ett bekymmer, eftersom flygbolag som trafikerar flera olika länder tvingas ha flera system.

– Det blir dyrt, konstaterar Bo Redeborn. Det kommer att fördröja tidpunkten för att införa bättre teknik.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS