Google Earth, programmet som har laddats ned 100 miljoner gånger, skapar kreativitet på toppen. Vi lyfter på takpannorna till den nya trenden.
Google Earth lockar arkitekterna till taket
Mest läst i kategorin
NEW YORK Google Earths satellitbilder har gett upphov till en ny arkitektonisk trend, enligt en rapport i Los Angeles Times. Det populära programmet som laddats ned 100 miljoner gånger låter vem som helst zooma in sig var som helst på jorden. Och detta satellitperspektiv gör hustak ”synliga” på ett helt annat sätt än förr. Men det finns också mer jordnära förklaringar till den nya taktrenden.
Los Angeles Times skribent Christopher Hawthorne skriver att vi står inför ”en av de mest dramatiska förändringarna av världens byggnadskonst på decennier.” Taket ges allt större betydelse och är inte längre bara en nödvändighet, utan designas för att ses, vare sig iakttagaren bor i ett höghus eller sitter framför sin dator och genomför virtuella turistresor.
De flesta amerikanska tak har enligt skribenten inte mycket att erbjuda visuellt, ett faktum som han skyller på modernisternas förkärlek för tak som är lika platta som trista. Detta trots att modernisten Le Corbusier förklarade att taken är en byggnads femte fasad. Men nu är alltså ett nytänkande på väg och satellitbilder som hämtats via Google blir allt vanligare både på arkitekturskolor och hos klienter som ska bygga nytt.
David Lehrer, en arkitekt vid Berkeley-universitetets Green Building Research Center, ställer sig emellertid skeptisk till tanken att det är Google som ligger bakom den nya trenden, som handlar mer om miljötänkande än om visuell estetik.
– Det är mycket dyrt att bygga gröna tak, säger han. Det ska mer till än omtanke om ett antal nätsurfare för att man ska investera i sådana saker.
Vad trenden verkligen handlar om är att bygga tak som är miljövänligare.
– Svarta tak absorberar värme och bidrar till att hetta upp stadsmiljön, varför man talar om ”värmeöar” i städerna, säger Lehrers kollega, arkitekturprofessorn Ed Arens, till Realtid.se. I heta klimat kan man skapa svala tak genom att måla dem i ljusa färger.
En variant av detta är så kallade gröna tak, ett fenomen som inkluderar de hängande trädgårdarna i Babylonien och takplanteringarna på Rockefeller Centers skyskrapor. De senare har funnits där i över 70 år.
Den svensk-födde arkitekturprofessorn Lars Lerup, som är chef för ariktekturavdelningen vid Rice University i Houston, Texas, anlägger ett mer filosofiskt perspektiv:
– Vi har vant oss vid att både se och vilja se allt mer. Google Earth är bara ett av många redskap för sådan upplysning. Det ger oss en överblick som får oss att känna oss moderna och särskilt de platta taken kan ses som en plattform för ett globalt århundrande, säger professor Lerup till Realtid.se.
Hans Sandberg
korrespondent New York
Rätt svar – läs baklänges: mlohkcotS i tettolS