Den frysta Libyen-regimens miljardtillgångar runtom i världen ska återgå till landet.
Gadaffi-miljarder på väg till Libyen
Mest läst i kategorin
Enbart i EU ligger hundratals miljoner kronor frysta, enligt DN. I Sverige är minst tio miljarder kronor frysta sedan i mars i år och under sommaren ska myndigheterna ha tagit kontroll över ytterligare tillgångar.
Enligt Per Saland, sanktionssamordnare på utrikesdepartementet, är det en öppen fråga vad som händer med Gadaffi-klanens privata förmögenhet som finns gömd utomlands.
Visserligen säger regelboken att pengarna ska återgå till de banker och fonder som förfogar över dem, men samtidigt menar Per Saland att det kan bli en tuff fråga för EU att ta ställning till.
Han pekar också på att säkerhetsrådet är ytterst ansvarigt för beslutet om när sanktionerna mot Libyen ska hävas:
– En utväg för säkerhetsrådet kan till exempel bli att överlämna Gaddafis privata förmögenhet till de nya styrande i Libyen, säger Per Saland till DN.
Då Iraks diktator Saddam Hussein föll överfördes hans privata förmögenhet till en särskild utvecklingsfond för Irak. Per Saland menar att något liknande skulle kunna bli aktuellt även denna gång.
Enligt DN består merparten av olika banktillgångar. Vad gäller andra ekonomiska tillgångar som exempelvis fastigheter är det oklart om det rör sig om personer eller företag knutna till Gadaffi som står som ägare. Men i exempelvis Storbritannien och Danmark äger regimen fastigheter, enligt DN.
Per Saland menar att det är de tyngsta objekten som har frysts efter att FN:s säkerhetsråd har beslutat om detta.
I våras beslutade EU om att införa sanktioner mot bland annat Gumhouria Bank, National Commercial Bank och Sahara Bank. Samtliga är helägda av den libyiska staten.
För Sveriges räkning handlar det mest om att ha frysta tillgångar som kontrolleras av Libyens investeringsmyndighet, Centralbanken och den nationella oljefonden.
Enligt brittiska analysfirman Prequin är Libyens statliga fond Libyan – investment authority, LIA, listad som en av världens 14 största fonder.
Fonden förvaltar omkring 440 miljarder kronor. Man har även fryst tillgångar i den ekonomiska och sociala utvecklingsfonden Libyan Arab African Investment Company samt stiftelsen Waatassimou.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.