UPPDATERAD Efter att samtalen under G20-mötets sista dag i Toronto avslutats, kom till slut ett konkret löfte om att minst halvera budgetunderskotten fram till 2013.
G20 lovera halvera budgetunderskott
Mest läst i kategorin
Det var en tuff uppgift som väntade ledarna för de rikaste länderna och de mest betydande tillväxtekonomierna när de möttes i Toronto under helgen – att få världsekonomin på stadiga fötter igen.
”G20:s högsta prioritet är att skydda och stärka återhämtningen och lägga grunden för en stark, hållbar och balanserad tillväxt, och att stärka våra finansiella system mot risker”, lät det i ledarnas slutgiltiga deklaration.
Efter två dagars diskussion kom ett löfte från de avancerade ekonomierna om att halvera budgetunderskotten fram till 2013. Detta trots att USA med flera tidigare kritiserat europeiska budgetåtstramningar som en risk för återhämtningen efter finanskrisen. Under debatten var Brasiliens finansminister Guido Mantega tydligast kritisk mot Europas radikala sparplaner – de kan skada ekonomin i tillväxtländerna, ansåg han. Och USA:s finansminister Timothy Geithner varnade för att prioritera budgetnedskärningar framför efterfrågestimulans.
Att uppgörelsen ändå kom är något av en triumf för Europa, där speciellt Angela Merkel har kämpat för att underskotten måste minskas.
Japan, som har den relativt sett största skulden, får däremot ett ”större spelrum” när det gäller halveringsmålet, sade mötets värd, den kanadensiske premiärministern Stephen Harper. Japans skuldkvot, statsskulden i relation till bruttonationalprodukten, ligger kring 200 procent. Men denna extrema siffra anses vara lindrigare eftersom skulderna till stor del hålls inom landet.
Underskotten ska minskas med olika metoder, beroende på varje lands förutsättningar. Det blev inget av den globala skatt på banktransaktioner som diskuterats, utan varje land får själva fatta beslut om vilka pålagor som ska gälla.
I det slutgiltiga uttalandet åberopades ”större flexibilitet i valutakursen hos några av tillväxtekonomierna” som ett försök att balansera världshandeln. Kina, som motsatt sig ingripanden i yuanens kurs, nämns inte i samband med uppmaningen.
Kinas president Hu Jintao uttalade starkt motstånd mot ”alla former av protektionism” och uppmanade till fri handel utan att nämna yuanens kurs.
Under helgen grep polisen i Toronto över 500 personer för skadegörelse under demonstrationer mot G20-mötet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.