"Avtalet är ett avgörande steg för utvecklingen av kommersiell vågkraft i USA," säger Finaveras vd Jason Bak, till Realtid.se.
Första kommersiella vågkraften
Mest läst i kategorin
NEW YORK Vind- och vågteknikbolaget Finavera Renewables har fått ett 15-årskontrakt från energijätten PG&E i Kalifornien. De ska utveckla och sjösätta ett vågkraftverk, som 2012 ska leverera vågenergi till 1.500 hem.
Det allmännyttiga företaget PG&Es satsning betyder inte bara att de söker alternativa energikällor, utan också att de är beredda att stöda kommersiell utveckling av en teknik som fortfarande befinner sig under utveckling.
– Det är ett första steg för hela vågenergisektorn, säger Myke Clark, Finaveras policychef, till Realtid.se.
Men han understryker samtidigt att tekniken är långt ifrån kommersiellt redo.
– Det kommer att ta ett par år innan vi kan sjösätta vår produkt som idag bara befinner sig på prototyp-stadium, säger han. Det långa kontraktet från PG&E ger det lilla (cirka 20 anställda) en chans att fortsätta sitt utvecklingsarbete, något som är extra viktigt nu när sub-prime-krisen fått många investerare att hålla hårt i sina pengar.
Finaveras första flytande vågkraftverk – en ”wave park” – använder 8 stora flytbojar (cirka 3 meter i diameter) som hålls på plats av ankare 25 meter från botten och 4 km från kusten.
Energin skapas när vattnets vågrörelser tvingar pistonger upp och ned i tuber varvid vatten pressas upp genom ett rör till en generator i bojen. Den elektricitet som skapas där sänds sedan till lokala kraftstationer med hjälp av undervattensledningar. Den första anläggningen kommer att ligga utanför norra Kaliforniens kust.
Ett enda sådant kraftverk ska kunna generera 2 megawatt energi, vilket räcker till ca 1.500 hem. På sikt skulle man kunna tänka sig en lång rad sådana vågkraftverk, men det förutsätter att man kommer överens med myndigheter och inte minst yrkesfiskare som ofta fiskar på de grunda sandbankar Finavera föredrar för sina vågkraftverk.
Kostnaden för projektet som fortfarande måste godkännas av en rad centrala och lokala myndigheter är än så länge hemlig, men energin kommer åtminstone initialt bli dyrare än traditionell energi. Men både den federala regeringen och delstatsregeringar och allmännyttiga energibolag känner en växande press på att ta fram gröna energialternativ.
Nya lagar kräver att minst 20 procent av energibolagens energi är förnybar år 2010.
Enligt en oberoende studie skulle vågenergin globalt kunna bidra med upp till 2.000 terrawatttimmer per år, eller en tiondel av världens konsumtion av elektricitet.
– Fördelen med vågkraften är naturligtvis att den använder havets naturliga rörelser, men havet kan också utsätta tekniken för svåra påfrestningar och den första testboj företaget placerade ut ifjol sjönk till botten. Den var dock inte designad för att motstå hårt väder och det finns ingenting som hindrar att man bygger bojar som klarar sådana påfrestningar, säger Finaveras Myke Clark.
– Det rör sig fortfarande i högsta grad om en framväxande teknologi, säger Roger Bedard till Los Angeles Times. Han är expert på vågenergi vid energiforskningsinstitutet EPRI och genomförde 2006 en studie av förutsättningarna för vågkraft i Kalifornien.
En fördel med vågkraften är att den kan fånga mer energi på mindre utrymme än vind och solkraft, men det är enligt honom för tidigt att avgöra vilken som blir mest ekonomisk.
– Vår modell är att designa ett system som är så enkelt och hållbart som möjligt för att minimera behover av underhåll. Vi strävar också efter att bygga en produkt som inte är dyr och inte innehåller bränsle eller oljor som kan skada naturen, säger han.
Företaget har också genomfört studier av hur systemet kan påverka livet i oceanen och tror inte att det ska få någon negativ effekt. Däremot kan det påverka yrkesfiskarna, eftersom bojarna kommer att omges av zoner där sjötrafik inte är tillåten. Myke Clark säger att företaget hoppas kunna komma överens med fiskenäringen.
På längre sikt hoppas man kunna utveckla flytande vågkraftverk som ligger längre ut i havet och vare sig stör utsikten eller fisket.
Finavera Renewables var från början ett irländskt vindkraftföretag som flyttade till Vancouver i British Columbia i Kanada. Man köpte det lilla företaget Aquabuoy som tillverkade en energiboj, vilket öppnade för vågkraft som komplement till vind. Högkvarteret ligger kvar i Vancouver och företaget är börsnoterat i Toronto, men vågkraftutvecklingen sker i Portland i Oregon. Börsvärdet är cirka 300 miljoner kronor.
Vid sidan om beställningen från PG&E arbetar företaget med vågenergiprojekt i Washington State, Kalifornien, Kanada och Portugal.
– Vårt mål är att bygga vågkraftverk globalt och leverera ren, förnybar elektricitet till hemmen samtidigt som vi levererar värde till våra aktieägare, säger Finaveras Jason Bak.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.