Realtid

Förhandlingarna kraschade

administrator
administrator
Uppdaterad: 25 maj 2007Publicerad: 25 maj 2007

UPPDATERAD Tidigt på morgonen gick 800 kabinanställda i strejk på SAS. Flygbolaget uppskattar att i genomsnitt 20 000 resenärer drabbas av inställda flyg varje konfliktdag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidigt i morse gick 800 kabinanställda i strejk på flygbolaget SAS Sverige.

Parterna träffades under natten men konstaterade att de stod alltför långt ifrån varandra.

Omkring 300 av SAS flygningar ställdes in i dag med anledning av de kabinanställdas strejk. Klockan 12 fattar flygbolaget beslut om hur det blir med morgondagens flygavgångar.

Informationen om de inställda flygningarna föreföll ha nått resenärerna. Vid inrikesterminalen på Arlanda flygplats norr om Stockholm märktes inga strandade SAS-resenärer, rapporterar TT:s reporter på plats. Vissa hade lyckats boka om sina biljetter till andra flygbolag.

Karolina Hakkarainen hade lyckats boka om sin SAS-biljett och skulle i stället flyga med Fly Nordic.

– Jag skulle egentligen flyga till Kiruna men nu blir det Gällivare i stället. Jag hade tur men är ledsen för alla som inte har hittat nya biljetter, sade hon till TT.

Kjell Sjödin hade också lyckats boka om sitt flyg till Sundsvall. Bara några timmar tidigare hade han suttit i löneförhandlingar för fackförbundet Kommunals räkning och han hade stor förståelse för de kabinanställda.

– Det är klart att man kan bli stressad och irriterad men man måste ha förståelse för att de strejkar. Jag lyckades boka om min resa med ett annat bolag så jag drabbas inte personligen, sade han.

ANNONS

SAS uppskattar att i genomsnitt 20 000 resenärer drabbas av inställda flyg varje konfliktdag.

– I kostnader handlar det om cirka 20 miljoner kronor bara i uteblivna biljettintäkter per dag. Sen tillkommer ju en hel del kringkostnader som är svårare att uppskatta, säger Ulrika Fager, pressansvarig på SAS Sverige till TT.

Enligt Fager har SAS personal mötts av besvikelse och irritation hos drabbade resenärer.

– Det är jobbigt för deras situation och det ber vi om ursäkt för, säger hon.

Fager säger också att strejken drabbar SAS mycket hårt.

– Det handlar om förlorad trovärdighet för oss men också för hela flyget som transportmedel.

SAS Sverige tog i går kontakt med HTF och bjöd in till förhandling vid midnatt. HTF:s förhandlingsdelegation infann sig.

– Vi fick ett förslag till bud som med några små justeringar innebar samma bud som vi tidigare förkastat, sade Tommy Mases.

ANNONS

– Vi konstaterade att det inte fanns några som helst förutsättningar att fortsätta förhandla, tillägger han.

Enligt HTF ligger bollen nu hos SAS. Några nya initiativ från arbetsgivaren SAS sida var inte planerade, enligt Andris Zvejnieks, kommunikationsdirektör på SAS Sverige.

SAS och HTF har mötts under natten och förhandlingarna visade att parterna står långt ifrån varandra. HTF måste respektera den nivå som marknaden givit, nämligen 10,2 procent på tre år. Utan det kan SAS för närvarande inte ge några lösningar, sade Andris Zvejnieks.

HTF ser inte striden som en lönefråga utan en fråga om raster, lediga helger och andra villkor. Men SAS hävdar att fackets krav på bättre arbetsvillkor skulle kosta flygbolaget lönehöjningar motsvarande 25 procent per år.

SAS Sverige ställde redan i går in all inrikestrafik och den mesta av dagens utrikestrafik.

HTF har givit dispens från strejken under perioden 11 juni till 12 augusti för att undvika störningar under semesterperioden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS