Realtid

Facken satsar olika på a-kassan

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 juni 2007Publicerad: 18 juni 2007

Byt a-kassa och spara tusenlappar. Konkurrensen har hårdnat och flera kassor slåss om tjänstemännen i att vara billigast.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men LO går åt motsatt håll och satsar på en enda gemensam a-kassa.

Mellan den dyraste och billigaste a-kassan skiljer drygt 200 kronor i månaden. Det ger 2.400 kronor om året. En av de allra billigaste a-kassorna är Akademikernas.

– Det har varit klart fler som bytt från andra kassor till oss, säger Tomas Eriksson, tillförordnad chef för Akademikernas a-kassa (AEA).

Man måste inte vara knuten till något särskilt fack eller yrke för att få vara med i AEA. Enda kravet är 120 akademiska poäng från högskola eller universitet. Även Lärarnas a-kassa och Finans- och försäkringsbranschens a-kassa är billiga. Låg arbetslöshet bland medlemmarna är den främsta orsaken.

En LO-ansluten svarvare som pluggat tillräckligt kan således byta a-kassa och stämpla hos akademikerna. Men störst möjlighet att byta och spara pengar har förmodligen tjänstemän med tillräckligt många akademiska poäng som är med i ett TCO-anslutet fackförbund med dyr a-kassa.

TCO-förbunden har följaktligen tappat medlemmar till AEA och har också en utredning på gång som ska se över avgifternas utformning. Regeringens syfte med förändringen var att det skulle finnas ett samband mellan arbetslöshet och avgift.

– Det sambandet finns inte, säger Sture Nordh, TCO:s ordförande.

TCO vill därför se en modell där avgiften till a-kassan kopplas till arbetslösheten i just den bransch där den försäkrade jobbar.

ANNONS

LO, däremot, ser över möjligheten att inrätta en enda gemensam a-kassa för alla LO-förbundens medlemmar.

– Jag kan inte se att det finns några oöverstigliga problem med det, säger Leif Håkansson, LO:s tredje vice ordförande.

Följden av regeringens förändringar har blivit att man splittrat den gemensamma finansieringen av a-kassan, ungefär på samma sätt som privata försäkringsbolag tar ut högre premier från mer olycksbenägna grupper. Försäkringskollektivet har splittrats upp i mindre grupper.

– Man förlorar därigenom riskutjämningen, säger Nordh och får medhåll av Håkansson:

– Vår utgångspunkt är en solidarisk finansiering, säger han.

I höst väntas regeringen komma med nya förslag till förändringar i a-kassan. Och på sikt har arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin lovat att göra a-kassan obligatorisk, men dit är vägen lång och slingrig.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS