Covidkrisen i Kina lamslår stora delar av landet och drar ner kurserna på världens börser. Kinakännaren Jojje Olsson menar att strategin ”zero covid” är bristfällig eftersom den är så oflexibel.
Experten: ”Kinas strategi är bristfällig”

Mest läst i kategorin

Jojje Olsson.
Smittspridningen av covid-19 i Kina är just nu extrem och har satt stora delar av landet under lockdown. Nedstängningarna har satt världens börskurser i gungning – och situationen kommer inte att bli bättre i närtid. Det säger Kinakännaren Jojje Olsson till Realtid.
– Kinas strategi med nolltolerans mot covid-19 är bristfällig eftersom den är inflexibel. Som i så många andra frågor under XiJinpings presidentskap så fattas beslut om covid-19 inte av experter utan av den politiska toppen. Nolltoleransen förknippas nu direkt med Xi, och de låga smittotalen har gjort till en del av Kinas framgångssaga jämfört med ’dekadenta länder i väst’ där smittan breder ut sig, säger Jojje Olsson.
Han poängterar att det visserligen finns ett visst inhemskt motstånd mot landets hårda linje, men att dessa synpunkter inte får komma fram.
– Flera inhemska experter har, bland annat i inspelade telefonsamtal, uttryckt frustration över situationen på marken i Shanghai och annorstädes. Men för Xi är dogmatik viktigare än pragmatik, särskilt som man vill bibehålla de låga smittotalen till dess att Xi ska utses till Kinas ledare för en tredje mandatperiod. Det sker under pompa och ståt vid höstens partikongress, säger han.
Kinas tillväxt för årets första kvartal blev 4,8 procent, vilket är lägre än målsättningen på 5,5 procent för helåret 2022. Det mest oroande med dessa kvartalssiffror är dock att konsumtion, produktion och andra viktiga faktorer var mycket klena under mars månad, då nedstängningarna just börjat.
– Nedstängningarna förvärrades under april och tillväxten inom dessa områden kommer att bli ännu sämre. Det talas till och med om en eventuell recession. Fastighetsmarknaden, som länge varit den drivande motorn i Kinas tillväxt, har nu backat tre kvartal i följd och tar ytterligare stryk av pandemin, säger Jojje Olsson.
Han tror dock att det fortfarande finns möjlighet för Kina att nå årets tillväxtmål genom fortsatta investeringar i infrastrukturprojekt och andra fasta tillgångar.
– Redan nu finns tecken på att fler flygplatser, mer kolkraftverk och nya tåglinjer ska byggas för att uppnå siffran 5,5 procent i år. Men detta kommer innebära att Kinas redan allvarliga strukturella problem förvärras ytterligare, och den redan höga skuldnivån fortsätter att öka, säger Jojje Olsson.
Hur du tror att den drabbar Kinas finansiella position på lite längre sikt?
– Nedstängningarna mot covid-19 och Kinas stöd av den ryska invasionen av Ukraina har redan nu fått konsekvenser på hur utländska investerare ser på landet. Dels bidrar det till oförutsägbarhet, dels får många moraliska betänkligheter och inser dessutom efter Putins äventyr mer allvarligt på riskerna med en större exponering mot diktaturer, säger han.
Som Realtid tidigare har skrivit var varken SEB eller Andra AP-fonden ändrat sin inställning till investeringar i landet, något som har fått finansprofilen Sasja Beslik att rasa.
Jojje Olsson poängterar dock att ett flertal aktörer redan har lämnat landet.
– Utländskt kapital har redan börjat lämna Kina, vilket är mycket ovanligt. I februari minskade utländska aktörers innehav i kinesiska aktier och obligationer mer än någon annan månad någonsin, och allt tyder på att denna trend fortsätter, i alla fall på kort sikt så länge lockdowns mot covid-19 och kriget mot Ukraina fortsätter, säger Jojje Olsson.