"Vändningen i världsekonomin kommer när priserna på den amerikanska husmarknaden börjar stiga", säger Bernt Magnusson, näringslivets grå eminens och Daniel Westlings mentor.
Exklusiv intervju med Daniel Westlings mentor

Mest läst i kategorin
Bernt Magnusson är en 67-årig silverräv, något av en näringslivets pantertant. Snygg, solbränd, pigga ekorrögon, det omisskännliga dalmålet.
Han är inte direkt lättintervjuad, den förre Skandiaordföranden. Han håller korten tätt intill sig, det blir mycket ”jag lämnar inga prognoser” och ”jag utesluter ingenting” allt sagt med Magnussons patenterade spjuverleende (”jag har absolut inget spjuverleende”).
Men fortfarande uppenbart road av att få trava runt i manegen (”stämmer absolut inte”) och få lite strålkastarljus på sig. Och inte ligger han direkt på latsidan, Magnusson. Han sitter i fyra börsnoterade bolagsstyrelser, bland annat Höganäs, Nordea, Net insight och Volvo Personvagnar samt en handfull onoterade. Nu senast är han föreslagen styrelseposten i Pricers styrelse.
Ovanpå det alltså blivande prinsessgemålet Westlings mentor. Magnusson var med och startade hans gymkedja Master Training för 20 år sedan.
Magnusson intygar att Westling kommer att klara av sin roll utmärkt och att han är en omdömesgill person, fattas bara annat.
Magnusson är en fanatisk (”nä, entusiastisk”) tennisspelare. Han spelar en gång i veckan under vintern och varje dag i Båstad på sommaren. Dessutom gymar han ett par gånger i veckan på Westlings gym.
– Jag har spelat över 800 matcher mot Johan Rapp. Nu spelar jag mot Claes von Post, tidigare chef på SEB:s Singaporekontor, och vi är väl uppe i över 800 matcher, säger Bernt Magnusson.
Räkna upp ett krisföretag under 80- och 90-talen och chansen är stor att Magnusson varit där och röjt; Nordstjernan, Nordea, Uddeholm och Match för att nu nämna några.
Magnusson var ordförande i Nobel, som Nordbanken sedermera tog över från Erik Penser under stort rabalder. Han har suttit i Nordbankens styrelse och varit kreditutskottets vice ordförande i Nordea.
Du var med under den förra bankkrisen. Hur tycker regeringen sköter den här?
– Det är en väldig fördel att flera av dagens ansvariga, Bo Lundgren Urban Bäckström, Stefan Ingves och Arne Berggren, jobbade med den gamla bankakuten.
Finns det någon avgörande skilland mellan dagens kris och 90-talets?
– Ja, den gamla var hembakad. Sverige ställdes om från inflationsekonomi till en realekonomi. Det blev en dyr läxa för Sverige, men idag är Sveriges statsfinanser bättre än omvärldens. Dagens kris är global.
Regeringen har fått kritik för att ha gjort för lite och för sent.
– Det kan jag inte hålla med om. Jag ger regeringen, inte minst Anders Borg, ett mycket högt betyg. Han agerar ansvarsfullt och insiktsfullt.
När vänder det?
– Jag lämnar ingen prognos, men jag håller ögonen på den amerikanska husmarknaden. När den vänder uppåt så har krisen bottnat. När huspriserna stiger, följer bankaktierna och övriga aktiemarknaden med uppåt. Och när folks aktier ökar i värde tycker de sig ha råd att gå ut på restaurang igen och så är den positiva spiralen igång igen.
Vad har du förebilder?
– Ingen speciell. Jag har haft förmånen att jobba med Björn Wahlström som är 84 år idag. Vi talas vid så gott som varje dag.
Vad såg du senast på bio?
– Tror det var Nixon/Frost som var mycket bra. Apropå filmen så lyssnade jag på Ted Sorensen, som var John F Kennedys talskrivare, för en tid sedan.
– Hans råd till president Barack Obama är att han ska behålls sitt sinne för humor, att lyssna och ta djärva initiativ.
– Sorensen gav ett exempel från Kennedy och Kubakrisen 1962 när ryssarna placerade ut kärnvapensstridsspetsar på Kuba. Stämningen i Kennedys kabinett var mycket tryckt, marinchefen var för en omedelbar attack. I det kritiska skedet felnavigerade ett amerikanskt bombplan in över sovjetiskt område. Men Kennedy sa bara de förlösande orden: ”There´s always a son of a bitch who can´t control himself.”
Vad är Obamas viktigaste uppgift?
– Han måste få stopp på den amerikanska kreditkortskulturen, så att folk inte fortsätter att konsumera för lånade pengar. Obama måste höja skatterna och folk måste börja betala av på sina lån.
Fotnot: Bernt Magnusson har läst igenom aritikeln före publicering.