Kina måste se till att yuanen lyfter på bred front mot andra valutor. Men asiaterna håller inte med.
EU:s valutakrig
Mest läst i kategorin
Det enligt Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker.
Med uppmaningen, uttalad på en pressträff efter ett möte med Kinas premiärminister Wen Jiabao i Bryssel, ställer sig Juncker vid fronten i det globala bråket om valutor som handelsvapen, som tilltagit på senare tid.
– Kinas reella valutakurs är fortfarande för låg, sade Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker enligt Reuters.
Wen Jiabao var inte med på pressträffen.
– De kinesiska myndigheterna delar inte vår syn på saken, tillade Juncker.
Enligt EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn ligger det i Kinas eget intresse att EU:s ekonomi utvecklas väl, då EU är Kinas största exportmarknad.
– Om euron tvingas fortsätta bära en oproportionerlig börda på valutamarknaden kommer återhämtningen i eurozonen försvagas, sade han.
Jean-Claude Trichet, chef för Europeiska centralbanken (ECB), förklarade samtidigt att han har ett väldigt nära samarbete och en god dialog med kinesiska kollegor. Men han tillade att Kina också skulle gagnas av en mer flexibel kinesisk valutapolitik.
Samtidigt efterlyser Institute of international finance (IIF), branschorgan för världens 420 största banker och finanskoncerner, en ny global pakt om valutor för att undanröja hotet om en upptrappning av ensidiga åtgärder, som kan leda till handelskrig och protektionism.
– Kärnländerna bland världens största ekonomier måste mötas och mejsla fram en uppgörelse, säger Charles Dallara, IIF:s vd, till tidningen Financial Times.
Förutom konflikter på valutaområdet varnar Dallara för problem i kölvattnet på västvärldens räntepolitik, präglad av ”isolationism och trångsynthet”.
Dallara pekar på att många centralbanker i utvecklade länder har tryckt ned styrräntorna i botten, för att stimulera inhemsk efterfrågan. Detta riskerar att skapa obalanser, då kapital i jakt på högre avkastning skyfflas in i utvecklingsländer med högre räntor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.