Tyskland, England och Frankrike är överens om att Europa behöver bankskatter.
Europas jättar eniga om bankskatt
Mest läst i kategorin
I ett gemensamt brev skrev de tre ländernas finansministrar på tisdagen att de ska ”se till att bankerna ger ett bidrag som speglar de risker som de innebär för det finansiella systemet och den större ekonomin”. De ska också ”uppmuntra bankerna att justera sina balansräkningar för att minska riskerna”, skriver New York Times.
Anmäl dig till Finans och Försäkring-nyhetsbrevet som kommer ut på fredagar.
Brevet gick dock inte in på detaljer kring hur skatterna ska utformas utan snarare att de ”kan komma att reflektera ländernas olika inrikes omständigheter och skattesystem”.
Storbritanniens finansminister George Osborne bekräftade på tisdagen att den brittiska regeringen ska införa en bankskatt som väntas generera 2 miljarder pund varje år till statskassan. Skatten kommer att gälla för banker med skulder på över 20 miljarder pund.
– Syftet med skatten är att uppmuntra banker att gå mot mindre riskabla finansieringsprofiler, sade George Osborne i ett uttalande på tisdagen.
Frankrike ska presentera detaljer kring sin bankskatt i den kommande budgeten som är planerad att lämnas in till parlamentet i oktober. De är i dagsläget inte klara med alla detaljer.
Tyskland presenterade sitt ramverk för en nationell bankskatt i slutet av mars och kommer att lämna in lagsförslag till kabinettet i sommar. De har uppskattat att skatten kommer generera mellan 1 och 1,2 miljarder euro per år till en så kallad stabilitetsfond.
Trots att de tre europeiska jättarna är överens så är det långt ifrån troligt att det kommer finnas en enighet kring bankskatter på G20-mötet i Toronto i helgen. Kanada, Japan och Australien har redan sagt sig vara emot ett sådant förslag, skriver New York Times.
I januari föreslog USAs president Barack Obama en skatt på 0,15 procent av bankernas netto-skulder som skulle generera 117 miljarder dollar på 10 år. Lagförslaget har dock skjutits upp och riskerar att inte godkännas.
Michael Barnier, EU-kommissionär med ansvar för inre marknaden och tjänster, har föreslagit att nationella tillgångar från bankskatter ska bli delar i ett EU-nätverk. Den planen väntas dock inte få gehör i de flesta EU-länder som kan se det som ett steg mot en centralisering av ländernas ekonomier.
Frågan diskuterar fortfarande på EU-nivå och tjänstemän i Bryssel hoppas kunna harmonisera de nationella modellerna inom ett par år.
– Jag kommer att slåss för frågan om bankskatter, men jag måste också säga att jag inte kan sia om utgången i dag, sade Angela Merkel i Bloomberg News på tisdagen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.